Sate componente: Popeşti (reşedinţă), Purcăreni, Slobozia şi Palanga;
– Populaţie: 1.930 de locuitori;
– Suprafaţa totală: 4.851 ha (676 ha intravilan, 4.175 ha extravilan);
– Ziua comunei: de sărbătoarea Rusaliilor.
Primar: Ion Mihai;
Viceprimar: Cornel Trâncă;
Secretar: Anişoara Pătraşcu;
Contabil: Veronica Bădăuţă-Constantin.
Comuna Popeşti, care-şi serbează ziua de Rusalii, este ca un şantier. Un proiect care-i merge la inimă primarului Ion Mihai este în plină derulare: modernizarea drumurilor comunale. Asfaltarea uliţelor până la poarta consătenilor săi a fost finalizată pe câteva tronsoane. Alte lucrări sunt executate în „ograda” şcolii. Recent, a fost reabilitat Monumentul Eroilor ridicat în cinstea ostaşilor locali căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial (vinerea trecută, cu prilejul inaugurării, a fost depusă, după ceremonialul religios, Flacăra Centenarului Marii Uniri, în prezenţa autorităţilor judeţene).
Conducta BRUA va traversa localitatea
Sub egida Centenarului Marii Uniri, „Argeşul” analizează situaţia satului argeşean pentru a-l pune faţă în faţă cu viitorul european. În acest proiect, ziarul nostru are alături, ca parteneri, Consiliul Judeţean, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi „Antena 1” Piteşti.
Ajuns la vârsta pensionării, un fiu al comunei spunea că se retrage la ţară, la Popeşti, pe meleagurile natale, fiindcă „îl cheamă glasul pământului”.
Localitatea aflată în extremitatea sudică a judeţului oferă oportunităţi de dezvoltare pentru investitorii care doresc să-şi deschidă aici afaceri în agricultură şi nu numai.
Poziţionare geografică
Comuna Popeşti se află la limita cu judeţul Teleorman. Este străbătută de şoseaua judeţeană DJ 504, care o leagă spre nord de Izvoru, Recea şi Buzoeşti (unde se termină în DN 65A) şi spre sud, în judeţul Teleorman, de Mârzăneşti, Alexandria (unde se intersectează cu DN6 şi DN6F), Orbeasca, Olteni, Trivalea-Moşteni, Tătărăştii de Jos, Tătărăştii de Sus şi, mai departe, în judeţul Giurgiu, la Gogoşari, Putineiu şi Giurgiu (unde se termină în DN 5B). La Popeşti, din această arteră se ramifică şoseaua judeţeană DJ 679A, care duce spre vest la Râca, Căldăraru (unde se intersectează cu DN 65A) şi Bârla.
Agenda primarului
Modernizarea drumurile locale este prioritară pe agenda de lucru a edilului-şef, aflat la primul său mandat. În scurtul timp de când Ion Mihai ocupă fotoliul de primar, a pus la punct arhiva Primăriei, a reuşit să eficientizeze iluminatul public (lămpi cu LED), a construit o gospodărie cu apă în satul Slobozia şi a amenajat 4 kilometri de canal în Palanga şi Slobozia, cu scurgere către râul Teleorman, pentru a preveni inundarea unor gospodării.
Primul gospodar al comunei din sudul judeţului are în plan renovarea sediului Primăriei şi a Consiliului Local. Până la cosmetizarea clădirii, gazdele şi oaspeţii se delectează cu priveliştea oferită de o minunată grădină cu roze multicolore, butucii de trandafiri fiind plantaţi chiar de primar. Ion Mihai îşi doreşte să instaleze şi o reţea de gaze în localitatea pe care o cârmuieşte din 2016, mai ales că magistrala de gaze trece pe la marginea satului Purcăreni, iar conducta BRUA – planificată să lege sistemele de transport de gaze ale Bulgariei, României, Ungariei şi Austriei – va traversa şi comuna Popeşti.
Duminică, ziua comunei Popeşti
Credeţi ori ba, dar în anul de graţie 2018, comuna Popeşti nu are un cămin cultural. Primarul vrea din tot sufletul să îndrepte această situaţie nemaintâlnită în judeţ şi a întocmit deja un proiect pentru construirea unui centru multifuncţional, destinat manifestărilor culturale, artistice şi sportive (va avea scenă, sală de spectacole, cabine pentru actori, bibliotecă, teren de fotbal, grupuri sanitare etc.; se aşteaptă finanţarea). De reţinut şi că lipsa căminului cultural nu i-a împiedicat pe copiii din Popeşti, pasionaţi de folclor, să înveţe căluşul şi dansul popular, sub îndrumarea instructorului coregraf Gheorghe Iordăchiţă. Duminică, de ziua comunei, cele două formaţii locale evoluează în spectacolul organizat în aer liber, în satul Slobozia – punctul „Conacul Bellu”. La ceas de dublă sărbătoare, primarul Ion Mihai premiază, în numele Primăriei şi al Consiliul Local Popeşti, cuplurile din localitate care au 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Tarabele cu produse felurite, toboganul gonflabil, berea rece şi grătarele împănate cu fripturi, cârnaţi şi mititei întregesc tabloul petrecerii câmpeneşti de la Popeşti – Hai să trăieşti! – însoţite de distracţie şi voie bună.
Investiţii în derulare
– Asfaltarea drumurilor comunale în fiecare sat (suprafaţa totală, 6,4 km – proiect cu fonduri guvernamentale);
– Modernizarea Şcolii „Victor Ţârcovnicu” (crearea unui circuit interior astfel încât elevii să ajungă, printr-un hol, la grupurile sanitare din cădire);
– Reconfigurarea spaţiilor/circuitelor la grădiniţa din cadrul Şcolii „Victor Ţârcovnicu” (intrare separată pentru preşcolari, toalete conforme, loc de joacă delimitat);
– Proiect depus prin GAL „Lunca Argeşului” pentru amenajarea unui teren sintetic la Şcoala Slobozia (handbal, fotbal, baschet şi tenis de câmp).
Monumente istorice
Trei obiective din comuna Popeşti sunt considerate monumente istorice de interes local. Unul este clasificat ca sit arheologic: aşezarea eneolitică aparţinând Culturii Gumelniţa din vârful Măgura, aflată la circa 860 m de albia Teleormanului. Altul este monumentul istoric de arhitectură Biserica „Sf. Nicolae” (1843) din satul Palanga; iar al treilea este crucea de piatră (1822) din curtea bisericii din Popeşti, clasificată ca monument memorial sau funerar. Satul Popeşti este atestat documentar iniţial în hrisovul emis de cancelaria domnească a lui Vlad Înecatul, la 2 mai 1532, prin care îi întăreşte lui Mihailă ocine aici.
Personalităţi locale
– Judecătorul Gheorghe Manea, general de brigadă (preşedintele Curţii Militare de Apel);
– Profesorul Victor Ţârcovnicu;
– Preotul Ion Voicescu;
– Fotbalistul Viorel Turcu.
Puncte tari
– Reţea de apă în toată comuna;
– Trei gospodării de apă deservesc patru sate;
– DJ 504 în stare bună (6 km pe traseul Popeşti-Buzoeşti urmează să fie modernizaţi cu fonduri europene);
– DC 133 Slobozia-Purcăreni asfaltat pe o porţiune de 4 km (acum se lucrează la 6,4 km – în toată comuna);
– Agricultura este cea mai dezvoltată activitate din comună, suprafeţele fiind cultivate cu grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă, mazăre etc.;
– Opt societăţi agricole puternice;
– Sistem de iluminat public stradal cu LED, eficient;
– Reţea de telefonie fixă şi mobilă, internet;
– Arhiva de documente a Primăriei refăcută cu o firmă specializată;
– La sediul Primăriei a fost amenajată (pentru situaţii speciale sau cazuri de urgenţă) o cameră cu patru paturi, dotată cu televizor şi frigider, cu acces la bucătărie.
Puncte slabe
– Lipsa reţelei de canalizare (proiecte sunt depuse la Ministerul Dezvoltării; se aşteaptă finanţarea);
– Starea proastă a DJ 679A (necesită modernizare);
– Numărul bovinelor, în scădere;
– Lipsa locurilor de muncă;
– Lipsa investitorilor.
Oportunităţi
– Înfiinţarea unităţilor pentru producţia de confecţii, forţa de muncă disponibilă fiind calificată în acest domeniu;
– Înfiinţarea brutăriilor;
– Înfiinţarea microfabricilor de obţinere a uleiului de floarea-soarelui presat la rece (un localnic a pus deja bazele unei mici afaceri de familie, deţinând o astfel de instalaţie);
– Înfiinţarea depozitelor de cereale;
– Comuna oferă condiţii şi pentru dezvoltarea apiculturii.
Ameninţări
– Îmbătrânirea populaţiei;
– Casele părăsite (fiii satului migrează către alte zări, în căutatea unui loc de muncă).
Un Comentariu
Anonim
Cu aceste realizări se laudă și fostul primar și actualul.
Nu s_a făcut nimic pentru oamenii comunei.
Mint cu nerușinare!
Ca să nu mai vorbim despre felul cum ești tratat cind mergi la primărie pentru o problema.