Aşa cum v-am informat, ploaia şi grindina au făcut prăpăd în mai multe localităţi din Argeş. Cele mai afectate au fost Berevoeşti, satul Gămăceşti, Godeni, Aninoasa şi Câmpulung, unde zeci de gospodării au fost inundate şi a fost afectat un drum comunal. Ieri, pompierii militari încă acţionau în localităţile precizate pentru a elimina urmările stihiilor naturii.
A plouat cu găleata
Vă reamintim că, între orele 12.15 şi 13.25, la Staţia Hidrometrică Berevoeşti, pe râul Bratia, s-a înregistrat o cantitate de precipitaţii de 60 l/mp. La Godeni, grindina a produs pagube însemnate în grădini, culcând la pământ legumele, dar şi în livezi, iar pe şosea s-a depus un strat de 20 cm de gheaţă. O situaţie similară s-a înregistrat şi la Câmpulung, unde s-a produs o rupere de nori şi ploaia a fost însoţită de gheaţă, cum de foarte multă vreme n-au mai văzut localnicii. A plouat cu găleata şi pe străzi se formaseră adevărate râuri, din cauză că reţeaua de canalizare pluvială n-a putut face faţă situaţiei ivite.
Localnicii, ajutaţi de militari
După ce natura s-a potolit, peste 25 de pompieri militari din cadrul ISU Argeş cu mai mult de 12 mijloace tehnice (autospeciale, motopompe şi autocamioane) au intervenit în sprijinul cetăţenilor afectaţi de inundaţii în Berevoeşti, Aninoasa şi municipiul Câmpulung. La Berevoeşti, echipajele de pompieri militari şi cei ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă au acţionat inclusiv cu un buldoexcavator pus la dispoziţie de primărie, pentru decolmatarea unui canal şi a unor rigole de scurgere obstrucţionate de aluviuni. Deşi acolo nu sunt baraje administrate de ABA Argeş-Vedea, există totuşi un baraj de stingere a torenţilor. Este o amenajare care nu se ştie cui aparţine, pe un curs de apă necadastrat, continuată de un canal, peste care localnicii şi-au făcut pasaje de trecere spre proprietăţi, din plăci de beton. De asemenea, s-a acţionat cu motopompe pentru evacuarea apei şi din zece beciuri, şapte din comuna Berevoeşti şi trei din comuna Aninoasa.
Forţele nu s-au retras
Ieri, căpitanul Mădălina Epure, purtător de cuvânt al ISU Argeş, ne-a informat că forţele nu s-au retras şi că pompierii militari au rămas la datorie, acţionând pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice înregistrate luni după-amiază în nordul judeţului. Pompierii continuă să acţioneze şi la Câmpulung, pentru a evacua apa rămasă mai ales în beciuri, grajduri, magazii şi bucătării de vară. Din fericire, nicio locuinţă nu a fost inundată, dar nici mult n-a lipsit. Precipitaţiile de luni au creat probleme şi în sudul judeţului, unde mai multe beciuri au fost inundate, dar situaţia nu se compară nici pe departe cu ceea ce s-a întâmplat în zona Muscelului.
Atenţionarea, valabilă şi azi
Luni după-masă, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis o atenţionare de posibile inundaţii pe trei râuri din Argeş, care rămâne valabilă şi pentru ziua de azi. Potrivit hidrologilor, precipitaţiilor prognozate pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, dar şi depăşiri probabile ale cotelor de atenţie pe râurile Bratia, Râul Târgului şi Argeşel. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe Râul Târgului, context în care se impune urmărirea evoluţiei situaţiei potrivit regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă.
Val. NICOLAU