După „Ziua Prunului”, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni a organizat „Ziua deschisă a mărului”. Cercetători din stațiunile din țară, profesori și studenți, proiectanți în înființarea de plantații pomicole, producători, procesatori, firme de fertilizare, inginerie, tratamente etc., care mai țin steagul sus pentru destinul pomiculturii românești și-au dat întâlnire aici.
Concursul Național de Măr a însemnat ținerea de 156 de probe, din 80 de soiuri din bazine de referință din Argeș, Bacău, Bistrița, Dâmbovița, Mureș, Prahova și București. Culoare, consistență, suculență, gust, aromă – iată criteriile pe care le-au trecut, luând premiul întâi „Golden Delicious” – „Frutis“ Voinești, „Golden Delicious” – Ștefan Total Agro S.A. Voinești și „Elita“ (USAMV București). S-au mai remarcat soiuri din Bacău, Bistrița.
Este lăudabilă acțiunea institutului Mărăcineni (director – M. Coman) într-o perioadă în care cercetarea-dezvoltarea este în declin: din 26 de stațiuni, care dețineau în județe 10.000 ha de livezi, acum sunt numai cinci (!!!), cu mari probleme – terenuri diminuate, finanțări incomplete sau deloc, număr mai mic de cercetători. Institutul mai salvează imaginea, în declin vertiginos, a pomiculturii românești, reușind investiții an de an, plantații moderne, colaborări internaționale.
Ce înseamnă mărul? Se zice că un măr pe zi ține medical la distanță. Consumul este recomandat în – spun specialiștii – litiaze, convalescență, anemie, gută, reumatism, hepatite, ulcere, prostată.
Azi, în Argeș, prunul ocupă 13557 ha (în declin 8105 ha), iar mărul 5470 ha (în declin 3425 ha). În România, predomină Ionathanul – 40% în vechile livezi, Goldenul – 25% în noile livezi, Red Delicious – 15%, Idaret – 15%.
Există multe probleme. Rămâne deschisă păstrarea-depozitarea; nu prea resistă merele („se pătează “). Nu sunt depozitate cu condiții specifice. Multe livezi sunt lăsate neculese. Costul culesului… întrece costul general; „băieții deștepți” profită – iau mere pe nimica toată și vând în avantaj. Cât timp producătorul pierde și intermediarul câștigă, se alege praful! Mulți pomicultori încep să renunțe, îndreptându-se spre faliment.
Ministrul de resort are nevoie de o viziune multianuală. La Mărăcineni se află cea mai valoroasă genetică de pomi fructiferi din România, dar Know-how-ul de aici, din motive economice, trece greu sau deloc la producătorii individuali.
Importurile îi dau în cap producătorului roman de legume și fructe. Conform unei statistici, lunar, intră în țară, chiar și în vârful producției românești, 96000 de tone de legume și fructe; în august a.c. – 25097 tone…
Nu contează (!!!) că produsele românești sunt adesea mai gustoase, mai aromate. Hipermarketurile sunt pline de legume și fructe „frumoase” (…).
Dr. ing. Ilarie Isac, în numele Societății Naționale a Pomicultorilor, a lansat numerioase avertismente în legătură cu necesitatea luării de măsuri pentru împiedicarea dezastrului în pomicultură. A recomandat, ca soluție de avarie, și procesarea merelor în sucuri vitaminizante, sănătoase; în Argeș – se simte un început. Producătorilor le lipsește ultima „za” dintr-un lanț eficient – cercetare-dezvoltare-producție-valorificare. Rămân producătorii cu mere de la an la an !!!
Cât interes, oficial, prezintă pomicultura o arată și următorul fapt: la „Ziua deschisă a mărului” n-a deschis ușa niciun reprezentant al Direcției Agricole Argeș!!!