În această perioadă, polițiștii Serviciului Rutier Argeș, împreună cu cei ai Compartimentului de Analiza și Prevenirea Criminalității, au continuat activitățile de prevenire, pe raza municipiului Pitești, cu scopul de transmite bicicliștilor sfaturi cu privire la pericolul la care se expun când circulă pe drumul public, dacă nu respectă normele în vigoare.
Informaţii statistice:
Bicicliștii au fost implicați în aproximativ 23% din totalul accidentelor rutiere înregistrate în primele 8 luni ale anului curent, la nivelul județului Argeș. Peste 16 % dintre acestea au avut consecințe grave și s-au soldat cu decesul a trei persoane și rănirea gravă a altor 16 persoane.
Astfel rezultă o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, când au avut loc 24 de accidente rutiere grave (reprezentând aproape 22% din totalul accidentelor rutiere înregistrate în primele 8 luni ale anului 2019), în care au fost implicați bicicliști, în urma cărora 3 persoane au decedat, iar 21 au fost rănite grav.
În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.
Recomandări privind circulația pe drumurile publice a bicicliștilor:
• Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
• Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
• Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
• Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
• Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.
Poliţiştii argeşeni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.