Polițiștii argeșeni au continuat activităţile de prevenire în școli, tema zilei fiind capcanele de pe Internet. Momentul ales a fost, spunem noi, unul oportun, fiindcă acțiunea de astăzi a coincis cu Ziua Internațională a Internetului, sărbătorită, în fiecare an, la 29 octombrie.
Astfel, polițiștii argeșeni, în colaborare cu reprezentanții ANITP (Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane) au mers la Școala Ion Minulescu (Școala nr. 2) din Pitești și au discutat cu elevii despre amenințările din mediul online.
A vorbit comisar-șef Marian Geană, de la ANITP, comisar-șef Corina Georgescu și agent-șef principal Dan Martinescu, ambii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.
„Este un motiv de sărbătoare, se împlinesc 50 de ani de când a fost transmis primul mesaj pe internet, deși atunci avea altă denumire – ARPANET. Era o rețea locală în America, iată că acum a ajuns o rețea globală prezentă în majoritatea locuințelor și la purtător. Trăim într-o societate informațională și avem nevoie de internet, asta este realitatea. Dar, odată cu internetul, au apărut și probleme. Foarte multe infracțiuni se săvârșesc folosind mediul virtual. Foarte multe venituri ilicite se obțin tot cu ajutorul internetului.” – a spus Marian Geană.
Elevii au aflat că una dintre cele mai grave infracțiuni este traficul de persoane. În România, 600 – 800 astfel de victime sunt indentificate anual. Jumătate sunt minori, iar 30% dintre ele au fost racolate prin intermediul rețelelor de socializare: Facebook, Instagram, Messenger ș.a.m.d.
Mesajul polițiștilor este ca minorii să fie atenți la datele pe care le furnizează în aceste aplicații și să evite să dea adrese, număr de telefon, precum și localizarea curentă sau informații despre întâlnirile viitoare.
„Nu adăugați la prieteni persoane pe care nu le cunoașteți în lumea reală. Nu dați accept și nici cereri la necunoscuți. Traficul de persoane este o infracțiune foarte gravă. În zona asta intră exploatarea sexuală, exploatarea prin muncă sau cerșetoria” – a continuat Marian Geană.
„Tehnologia este bună, dar țineți cont că, în mod normal, vârsta minimă pentru a avea acces la rețele de socializare este de 18 ani. Desigur, anumite rețele sunt mai permisive, dar voi trebuie să conștientizați că sunteți încă mici și vulnerabili în fața unor persoane care folosesc diverse tehnici de manipulare și convingere pe internet” – a completat Dan Martinescu.
O prezență deja cunoscută și apreciată în rândul elevilor, comisar-șef Corina Georgescu a explicat într-un mod pe înțelesul tuturor ce presupune utilizarea internetului și a apelat la câteva jocuri de rol spre exemplificare.
Elevii au urmărit cu interes două filmulețe în care au fost prezentate cazuri de hărțuire, șantaj și exploatare prin intermediul rețelelor de socializare.
Pe internet, ca o concluzie, nimeni nu poate garanta corectitudinea utilizatorilor.