Astăzi, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș au organizat o acțiune de informare a conducătorilor auto despre ultimele modificări ale Codului Rutier, precum și atragerea atenției asupra riscurilor generate în caz de nerespectare a regulilor de circulație.
Noutatea este că, începând cu 12 octombrie, șoferii care folosesc în trafic telefoane mobile fără handsfree vor fi pasibili de sancțiuni aspre, mergând până la suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile. Amenzile sunt cuprinse între 870 lei și 1160 lei, respectiv patru puncte de penalizare.
Au fost trase pe dreapta mai multe vehicule, iar șoferii au fost întrebați dacă au aflat de aceste modificări. Răspunsurile oferite au fost variate, în sensul că unii cunoșteau bine noile prevederi, alții „auziseră ceva ceva”, iar o anumită categorie nu știa nimic.
Cu acest prilej, polițiștii au avertizat cu privire și la alte nereguli. De pildă, un șofer transporta un copilaș mic fără ca acesta să fie pus într-un scaun auto, ci stătea în brațele unui adult de pe bancheta din spate, existând riscul unei accidentări grave a micuțului în cazul unui impact.
„Echipaje de poliție au acționat în Argeș și pe teritoriul țării pentru a marca Ziua Fără Accidente Rutiere din care să rezulte decesul unei persoane. Întrebarea pusă cel mai des a fost <<Îl cunoașteți pe EDWARD?>>, acesta fiind numele proiectului în desfășurare. Conducătorii auto au fost sfătuiți să respecte regulile de circulație astfel încât să evite implicarea în orice fel de evenimente rutiere” – a declarat Florin Popa, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Argeș.
De pe drum, polițiștii s-au deplasat apoi la Liceul Tehnologic Mărăcineni unde au vorbit elevilor despre măsurile de siguranță rutieră, punând accentul pe atenția la traversarea străzii.
„Chiar dacă vă angajați regulamentar pe trecerea de pietoni, fiți atenți la vehiculele care vin și observați dacă există intenție din partea șoferului de a opri și ceda trecerea. Nu stați cu ochii în telefonul mobil, ci urmăriți cu atenție traficul. Este posibil ca șoferul să nu observe, să aibă alte preocupări care-i distrag atenția și să vă accidenteze.”
Profesorii prezenți în sală au propus mai multe măsuri de educație și prevenție, printre acestea realizarea unei emisiuni de educație rutieră care să fie difuzată săptămânal pe un post TV și să fie analizate cazuri concrete cu situații care au dus la evenimente nedorite.
„Ar fi mult mai interesant ca elevii să urmărească astfel de emisiuni, decât producții cu miss și alte lucruri care nu aduc beneficii. Noi facem în școli, dar facem până unde putem. Ar fi bine ca polițiștii să facă o emisiune despre probleme care apar în urma nerespectării regulilor de circulație. Vedem ce accidente fac copiii de bani gata…” – a spus prof. Maria Enache de la Liceul Tehnologic Mărăcineni.