Ieri, la emisiunea „Subiect de presă” difuzată la Antena 1 Piteşti, omul de afaceri argeşean Dumitru Grecu a vorbit deschis despre problemele din turism, despre cum investiţiile de pe Transfăgărăşan sunt blocate prin deciziile politice ale unor oameni indiferenţi sau… incompetenţi. Gazdele din studio, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, au pus punctul pe „i” provocându-l pe invitat să răspundă la câteva întrebări delicate cu privire la cei care se fac vinovaţi de soarta turismului din judeţ.
Incompetenţă la vârf
„Avem aceiaşi politicieni de 27 de ani. Sunt oameni care nu au făcut nimic altceva, nu au confirmat şi s-au dovedit a fi incompetenţi. Mânaţi de interese, aceşti indivizi plătiţi din banii noştri nu lasă locul celor cu adevărat capabili, de aceea suntem unde suntem. N-aţi observat că niciun om capabil într-un anumit domeniu nu e lăsat să intre în politică? Instituţiile statului blochează dezvoltarea economică din regiune, începând cu ANAF-ul care trebuie să-şi facă norma de dat amenzi şi până la cei din Guvern care aprobă proiecte precum Parcul Naţional Făgăraş. Un asemenea proiect nu rezolvă nimic. Eu sunt un iubitor al naturii şi consider că trebuie găsit un echilibru între protejarea mediului şi dezvoltarea economică. O mare problemă e şi cu Ministerul Fondurilor Europene. Sunt o mie de oameni care lucrează acolo, dar nicio măsură nu este funcţională. Avem o rază de speranţă cu înfiinţarea Ministerului Turismului, dar, din câte ştiu, cei de acolo nu au experienţă în aşa ceva” – a spus Dumitru Grecu.
„Mai mult decât atât, am observat că s-au înfiinţat o mulţime de centre de informare turistică. Nu ar fi un lucru rău dacă ar şi servi la ceva. Eu le-am găsit închise. Practic, avem mai multe astfel de centre decât turism” – a continuat investitorul argeşean.
Cine mişcă lucrurile în judeţ?
„Avem în Argeş mai multe organizaţii care se ocupă, printre altele, şi de promovarea turismului. Spre exemplu, există AOA sau Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură. Acestea nu trebuie să fie în concurenţă, ci să lucreze umăr la umăr. În ceea ce mă priveşte, eu fac parte dintr-o asociaţie de turism pe Transfăgărăşan. În ultima perioadă, am iniţiat mai multe acţiuni prin care am dorit să punem în valoare frumosul. Am organizat în acest sens o expoziţie de pictură pe care vrem să o transformăm în expoziţie permanentă. Sunt 58 de tablouri superbe realizate de artişti talentaţi. De asemenea, luna viitoare vom organiza şi o tabără muzicală. Încercăm să dublăm capacitatea hotelului pentru a putea organiza manifestări şi mai ample. Dincolo de asta, ne luptăm pentru materializarea hotărârilor luate în urma întâlnirilor cu mediul politic. Din câte ştiu, deşi nu a fost anunţat încă oficial, sunt alocaţi bani pentru reabilitarea Transfăgărăşanului între kilometrii 40 şi 117. Nu este vorba doar despre montarea copertinelor, sunt mult mai multe lucruri de făcut, căci traseul a avut de suferit fiind lăsat de izbelişte atâta amar de vreme.”
Un mediu ostil
„În concluzie, noi supravieţuim într-un mediu foarte ostil. Cred că asta s-a văzut şi la proteste. Şi mediul de afaceri a fost şi este în stradă! Asta înseamnă că ne-a ajuns cuţitul la os. Actualul Guvern ar trebui să-şi ceară scuze în faţa cetăţenilor. Nu cred că înlăturarea lui este o soluţie, pentru că şi cei care vor veni sunt tot din acelaşi aluat. La fel ca şi cei care au fost” – a conchis Dumitru Grecu.
George OLTEANU