Polițiștii argeșeni au un plan pentru combaterea drogurilor și violenței în școli.
Astăzi, la sediul IPJ Argeș a avut loc o conferință de presă cu privire la activitățile desfășurate pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a cadrelor didactice. Planul pentru noul an școlar a fost prezentat de șefa Biroului de Siguranță Școlară Argeș, doamna inspector principal Pătru Cristina (FOTO – stânga).
“Toate activitățile sunt stabilite printr-un document programatic, plan național comun de acțiune, prin în care sunt prevăzute măsuri concrete. Premergător începerii noului an școlar, polițiștii au desfășurat mai multe activități pe diverse linii de competență, cum ar fi ordinea publică și siguranța rutieră. La verificarea unităților de învățământ, a protecției fizice, a rezultat că aproximativ 420 dintre acestea dispun de sisteme de securitate, iar acolo unde au fost constatate deficiențe, au fost stabilite termene de remediere. Pe linie de siguranță rutieră, au fost verificate zonele din apropierea unităților de învățământ, dacă sunt configurate și semnalizate corespunzător. Principalele deficiențe au constat în vizibilitate redusă a marcajelor rutiere, cât și în obturarea indicatoarelor de vegetația netoaletată. Toate aceste deficiențe au fost comunicate administratorului drumului, în vederea remedierii”, a transmis inspectorul.
Microbuzele școlare, la control
În continuare, oamenii legii au transmis că au fost verificate 152 de vehicule și au fost instruiți tot atâția conducători auto. S-a constatat că două microbuze școlare erau defecte, măsura fiind scoaterea lor din uz. Important este că toate aceste acțiuni s-au desfășurat premergător începerii noului an școlar și, prin colaborarea cu autoritățile locale, problemele au fost remediate.
Părinții și elevii, alături de polițiști împotriva drogurilor
La nivelul județului, a fost elaborat planul teritorial-cadru de acțiune, sub coordonarea prefectului Radu Perianu. Acesta cuprinde mecanisme de cooperare inter-instituțională, adaptate specificului fiecărei unități de învățământ. Există un grup de acțiune la nivelul fiecărei unități de învățământ care cuprinde părinți și elevi, cadre didactice, alături de agenții desemnați să prevină faptele antisociale în școli.
„Scopul este acela de a facilita comunicarea pentru creșterea măsurilor de siguranță și asigurarea unui climat pozitiv. Principalele măsuri vizează combaterea violenței, săvârșite preponderent în școlile gimnaziale din mediul urban (70%). Vor fi abordate teme privind prevenirea consumului de droguri, alcool și tutun în rândul minorilor. Și agenții economici din proximitate vor fi instruiți în acest sens”, a precizat Pătru Cristina.
„Sesizați orice derapaj, orice abatere”
Florin Popa, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Argeș: „În acest an, în numeroase rânduri, s-a vorbit despre modul în care vom încerca să combatem acest fenomen al drogurilor în special, iar pe acest fond un bun mod de a aborda problematica este acela de a vorbi despre orice fel de comportament adictiv. Despre orice fel de dependență. IȘJ este alături de noi în acest parcurs, dar și Agenția Națională Antidrog. În plus, trebuie să beneficiem și de sprijinul oamenilor, al părinților. Dialogul este necesar. Oricare dintre noi poate să se gândescă la un exemplu din rândul persoanelor cunoscute, cu privire la o dependență. Sperăm ca efortul să fie înțeles și respectat în rândul famiilor, fiindcă este o problemă în societatea de astăzi. Considerăm important ca orice derapaj, situație, abatere de la un ritm normal să fie sesizate, pentru a putea a putea declanșa procedurile legale. Asemenea comportamente trebuie să devină indezirabile. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Cel mai util lucru este ca oamenii să perceapă consumul ca un lucru de nedorit”.
Persoanele care sunt martore ale unei situații suspecte pe această linie, pot sesiza Poliția prin serviciul de cabinet – petiții, dar și direct la Biroul Siguranță Școlară, care are sediul la Secția 4.
Întrebați cum anume i se poate explica unui copil cât de periculos e consumul de droguri, oamenii legii au declarat că exemplele concrete, respectând anonimatul, sunt cele care îi fac atenți pe elevi.
Cristina Pătru: „Cele mai receptive informații sunt cele din practica judiciară. Le prezentăm copiiilor la ce riscuri și vulnerabilități se expun atunci când se află sub efectul unei substanțe care diminuează capacitatea de a reacționa în fața unui pericol. Când venim cu exemple concrete chiar se gândesc și mărturisesc că au evitat să consume.”
Câți polițiști desemnați pentru siguranța școlară are IPJ Argeș
Am aflar că sunt șase funcții prevăzute în structura Biroului de Siguranță Școlară și că toate sunt ocupate. Întrebată dacă este suficient pentru a acoperi tot județul, Cristina Pătru a declarat: „Fiecare polițist are în responsabilitate aproximativ 100 de unități de învățământ. Reușim să acoperim întreg județul, fiindcă avem și sprijinul colegilor din teritoriu. Există o colaborare permanentă între noi.”