După cum v-am informat, au fost făcute deja dosare penale pentru cetăţeni care au prezentat adeverinţe false de la locurile de muncă.
În continuare, având în vedere prevederile ordonanţelor militare referitoare la posibilitatea de a justifica deplasările dintre domiciliu şi locul de muncă cu adeverinţe emise de angajator, poliţiştii pot verifica şi pot sprijini activitatea altor efective care fac verificări în ceea ce priveşte situaţia raporturilor de serviciu, stabilindu-se în acest fel dacă persoana care prezinta o astfel de adeverinţă are raporturile de serviciu active sau suspendate.
Mai direct zis, dacă adeverinţa este sau nu validă. „În situaţia depistării unei persoane care justifică deplasarea cu o adeverinţă, fără a fi în fapt angajat, ori în condiţiile în care figurează în şomaj tehnic, aceasta va fi cercetată într-un dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de fals şi uz de fals, fapte prevăzute de Codul penal, şi riscă închisoare până la trei ani. De asemenea, pentru societăţile comerciale care se folosesc de angajaţi ce figurează în şomaj tehic, sancţiunea contravenţională începe de la 70.000 de lei, fiind aplicată de către ITM”, se precizează într-un comunicat transmis de poliţia judeţeană”.
În paralel, Poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Argeş au acţionat pe raza Piteştiului pentru prevenirea şi combaterea actelor de comerţ ilicit şi respectarea obligaţiilor care le revin agenţilor comerciali şi persoanelor în privinţa purtării mijloacelor de protecţie şi a păstrării unei distanţe de siguranţă pentru prevenirea transmiterii coronavirusului, prilej cu care au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 70.500 de lei. Totodată, ca măsuri complementare s-a dispus confiscarea sumei totale de 7.633 lei, precum şi suspendarea actvităţii unei societăţi comerciale.
Motivele sancţionărilor
În ceea ce priveşte amenzile, trei dintre ele, în sumă de 6.500 de lei, au fost aplicate pentru comerţ ilicit şi au fost confiscaţi 182 de lei, alte trei, în valoare de 60.000 de lei, au fost pentru încălcarea de către operatori economici a obligaţiei de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale şi s-a dispus confiscarea a 7.461 de lei, iar patru, în valoare de 4.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor specifice situaţiei de urgenţă.
De asemenea, în timpul acţiunii au fost verificate 16 persoane de la nouă societăţi comerciale referitor la calitatea de angajat.
Un Comentariu
Anonim
ITM.ul aplică sancțuni angajaților?
Este ceva normal, ITM.ul nu protejează angajații, ci doar mușamaliează ilegalitățile angajatorilor.