Şi în Argeş, interesul pentru armele air-soft a cunoscut o creştere semnificativă în ultima perioadă în rândul celor interesaţi să-şi procure o astfel de „sculă”. Preţurile variază de la câteva sute de lei până la câteva mii de lei, dar, în principiu, sunt accesibile pentru multă lume. Armele air-soft sunt copii fidele ale armelor şi echipamentelor folosite de militari sau de poliţie, de aceea se numesc şi… replici. Cu toate acestea, ele nu pot fi modificate pentru a servi ca arme de foc sau neletale.
Replicile comercializate sunt de trei tipuri, din punct de vedere al modului de propulsie a bilei: pe bază de gaz, de arc sau cu propulsie electrică. Din punct de vedere legal, replicile pentru air-soft sunt considerate arme-jucărie, prin urmare nu este nevoie de permis de portarmă pentru achiziţionarea unui astfel de produs, însă cumpărătorul trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani.
O „fluturi” în public, apar problemele
Aceste arme sunt destinate agrementului, nu autoapărării, iar orice expunere în zone publice poate conduce la confiscarea lor, poliţia fiind foarte „rigidă” în privinţa acestui aspect. E absolut interzisă utilizarea acestora împotriva persoanelor sau animalelor. Recomandarea poliţiştilor este să fie transportate întotdeauna descărcate, în husă/geantă specială sau în cutie de transport. În sens contrar, există riscul de inducere în eroare a forţelor de ordine şi e mare deranjul…
Replica de air-soft poate fi folosită doar în spaţii special amenajate şi la jocurile organizate, pentru a fi evitate eventualele accidentări, iar ochelarii de protecţie sunt obligatorii.
Schimbi muniţia, te-ai ars…
Comisarul-şef Laurenţiu Pătraşcu, cel care coordonează serviciul AESP din cadrul IJP Argeş, precizează că poliţiştii monitorizează această „piaţă” şi chiar au desfăşurat activităţi specifice pentru a preîntâmpina încălcarea legii. „Avertizăm persoanele interesate de acest tip de «arme» că, deşi legea nu obligă la deţinerea de permis de portarmă, foarte uşor se pot încălca reglementările legale. Simpla modificare a muniţiei acestor arme, adică înlocuirea bilelor de plastic cu cele de metal, duce la… uz de armă fără drept sau deţinere de armă fără drept şi se pedepseşte cu amendă sau chiar cu închisoare de până la cinci ani, în funcţie de situaţie”, a ţinut să clarifice comisarul-şef Laurenţiu Pătraşcu.
Vă reamintim că anul trecut, la Piteşti, un tânăr a folosit în public o astfel de armă, cu muniţia schimbată, iar gestul îl va costa, probabil, câţiva ani de puşcărie.
În altă ordine de idei, pentru că majoritatea armelor air-soft sunt identice cu cele „letale” (99% din cazuri), se lucrează la nivel european ca acestea să sufere câteva schimbări, şi se face referire la culoare, propunerea fiind pentru portocaliu astfel încât să nu mai fie confundate.
Flavius PETRESCU