Poliția Argeș: „Nu e de glumă cu petardele. Chiar și unor specialiști le e teamă de anumite produse!”
Într-o conferință de presă care a avut loc în cursul zilei trecute la sediul IPJ Argeș, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș au prezentat mai multe categorii de produse pirotehnice care se comercializează la noi în județ.
Între acestea, trebuie știut că există mai multe astfel de materiale care sunt interzise minorilor, dar și adulților cu excepția persoanelor autorizate.
Vorbim de rachete și petarde cu o mare încărcătură explozivă, al căror grad de periculozitate este amplificat și de faptul că pot urma traiectorii surprinzătoare dacă nu sunt poziționate corespunzător la sol sau lansate aiurea.
Prin urmare, părinții sunt sfătuiți să evite achiziționarea unor astfel de produse, chiar dacă cei mici sunt încântați de cum arată și ce potențial au.
Comercianților le este interzis să vândă minorilor petarde din categoriile interzise acestora.
„În perioada 25 septembrie 2023 – 05 ianuarie 2024, poliţiştii argeșeni acţionează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice, în cadrul acțiunii „PIROTEHNIC”, a anunțat Cristian Diaconescu (foto), inspector în cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș.
Totodată, Cristian Diaconescu a explicat pe înțelesul tuturor de ce sunt necesare astfel de măsuri, cât de periculoase pot fi anumite materiale pirotehnice și ce leziuni pot produce: de la invaliditate până la răni mortale!
Prin urmare, polițiștii argeșeni vor acționa alături de jandarmi, pentru prevenirea comercializării neautorizate de artificii, petarde și alte materiale pirotehnice periculoase.
Luiza Ciobănescu (foto stânga), purtător de cuvânt în cadrul Jandarmeriei (IJJ) Argeș a transmis un mesaj de responsabilizare a persoanelor care intenționează să folosească astfel de produse.
Conform Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei. Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional, conform Legii nr. 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.
Anul trecut, au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 12.700 de lei (10 conform Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive și 11 conform Legii nr. 61/1991, privind normele de conviețuire socială), fiind întocmite 20 de dosare penale, conform Legii nr. 126/1995, cu 22 de persoane implicate.
În urma activităților desfășurate, au fost indisponibilizate aproximativ 2.000 de kg de articole pirotehnice, în valoare totală de aproximativ 90.000 de lei.
Și anul acesta au fost desfășurate numeroase acțiuni de verificare a legalității privind deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în târguri și piețe, au fost verificate 16 societăți comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice și a fost întocmit un dosar penal pentru comercializare de articole pirotehnice din categoria P1 persoanelor sub 18 ani, conform Legii nr. 126/1995. De asemenea, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.000 de lei (9 conform Legii nr. 61/1991, pentru folosirea de petarde și 2 la Legea nr. 126/1995, pentru deținere fără drept de articole pirotehnice). Totodată, au fost ridicate 8 kg de articole pirotehnice, în valoare totală de aproximativ 500 de lei.
De asemenea, clipurile specifice campaniei de prevenire a utilizării necorespunzătoare a materialelor pirotehnice, sunt difuzate pe ecranele electronice din municipiul Pitești.
Atenționare!
„Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice din orice categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă. Aceeași pedeapsă este aplicabilă și în cazul comercializării de materiale pirotehnice din categoria F1 și P1 minorilor.
Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.
Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 și T.2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.”, a transmis IPJ Argeș.
Folosirea articolelor pirotehnice NU ESTE PERMISĂ în următoarele situaţii:
a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.
Un Comentariu
Marian
Este esențial să fim conștienți de pericolele asociate cu petardele. Respectarea normelor de siguranță poate preveni accidente nedorite. Felicitări Poliției Argeș pentru această campanie de conștientizare!