# „Bombiţele” interzise, un real pericol, se vând pe sub mână la Piteşti
# Oamenii legii, nevoiţi să înceapă mai devreme operaţiunea „Foc de artificii”
Mai sunt vreo vreo trei săptămâni până la sărbătorile de iarnă, iar negustorii de petarde şi alte articole pirotehnice au furat startul, ca să zicem aşa. Au scos la vânzare tot felul de bombiţe, multe dintre ele făcând parte din categoria celor interzise la deţinere şi comercializare, motiv pentru care le vând pe sub mână. Nu le pasă că respectivele „jucării” sunt extrem de periculoase, atâta timp cât afacerea merge şi fac profituri frumuşele.
Prin cartierele Piteştiului deja se aude zgomotul petardelor, pe aleile dintre blocuri, pe la locurile de joacă sau prin parcări au apărut copii care se distrează aruncând, în special după lăsarea întunericului, bombiţe băgând spaima în trecători. Dovadă că aceste obiecte prezintă risc de accident este că, în urmă cu două zile, într-o localitatea din judeţul Suceava o petardă a explodat în mâna unui copil de 10 ani, care a ajuns la spital că răni grave.
Din acest motiv, poliţia începe mai devreme operaţiunea „Foc de artificii”, destinată identificării şi tragerii la răspundere a celor care vând asemenea produse, punând în sănătatea şi integritatea utilizatorilor.
„Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate periculoase şi pot răni. Protejaţi-vă copiii şi discutaţi cu ei despre riscurile pe care le pot aduce petardele sau artificiile”, avertizează Poliţia Română.
Potrivit prevederilor legale, persoanele fizice pot cumpăra sau folosi doar materialele pirotehnice din categoria F1, adică acele articole de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse. Petardele din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.
„Atragem atenţia asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranţă atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente nedorite. Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. Totodată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai dacă există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie”, spun poliţiştii.