Activități ale polițiștilor cu liceeni, pentru a marca ,,Ziua Internațională a Siguranței pe Internet”
Ziua Siguranței pe Internet este sărbătorită în fiecare an pe 07 februarie. Scopul acestui eveniment este de a crește atenția acordată utilizării în siguranță a mediului virtual, precum și a folosirii internetului.
Peste 170 de țări au adoptat această sărbătoare, a cărui organizator este INSAFE – European Safer Internet Network. Astfel, se urmărește ca utilizarea internetului și a tehnologiei să fie făcute cu responsabilitate, în special de către copii și adolescenți.
Tehnologia are un rol pozitiv, ne folosim de ea zilnic, indiferent dacă scriem un e-mail, ascultăm muzică, urmărim un film, participăm la o întâlnire sau mergem chiar la școală sau la serviciu online. Din păcate, însă, există oameni care pot profita de toată această activitate uriașă strânsă pe internet, cu scopul însușirii de date și informații personale, uneori acestea fiind folosite chiar de autori pentru dobândirea unor foloase sau chiar pentru a constrânge persoana vătămată să facă unele acțiuni.
În cursul zilei de astăzi, 07 februarie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș au desfășurat un maraton de activități infirmativ-preventive, cu 405 elevi din cadrul Colegiului Național ,,Alexandru Odobescu” din Pitești, în care au abordat cu precădere aspecte privind siguranța online.
Pentru a proteja copiii împotriva ,,prădătorilor” și a hărțuirii online, adulții trebuie să investească timp în educarea celor mici, să stabilească cu aceștia reguli și să le explice care sunt pericolele la care se expun, dacă nu respectă aceste reguli.
În acest context, polițiștii recomandă părinților, profesorilor și adulților responsabili să supravegheze copiii, atât în activitățile online, cât și offline.
Pentru utilizarea în condiții de siguranță a datelor și serviciilor oferite prin Internet, polițiștii argeșeni transmit următoarele recomandări:
-stabiliți regula de a nu dialoga sau de a evita discuțiile prin mijloace electronice cu persoane pe care nu le cunosc personal, în lumea reală – nu întotdeauna, în spatele unui profil, este persoana care pretinde că este.
- explicați-le că partajarea unor informații pe rețele de socializare și discuțiile purtate prin mijloace electronice de comunicare sunt folosite nu doar cu bune intenții, ci în același timp și pentru ascunderea adevăratelor intenții, fapt pentru care este util să le folosim cu precauție – un semnal de alarmă este în special când discuțiile iau o turnură spre sex, violență și activități ilegale.
- o altă regulă utilă pe care să le-o comunicați este aceea de a nu transmite, prin mijloace electronice, fotografii sau imagini de care s-ar rușina dacă ar fi văzute de bunici – oricâtă încredere ar avea în cineva, simpla transmitere a unor asemenea imagini dă posibilitatea ca la un moment dat, ele să fie folosite pentru a șantaja copilul, pentru a-l forța să facă lucruri regretabile.
- parolele și datele cardurilor sunt confidențiale! Folosiți-le conform regulilor și nu le divugați niciodată fără a verifica temeinic autenticitatea solicitărilor.
- cunoașteți preocupările și cercul de prieteni al copilului, atât în mediul real cât și în cel virtual. Stabilirea unor reguli nu trebuie să facă copilul să se teamă de străini, ci să le insufle capacitatea de a aborda comunicarea cu un sentiment (sănătos) de prudență. De asemenea, creați o relație de încredere cu copilul dumneavoastră, astfel încât să vă poată povesti, fără rețineri, dacă sunt abordați de persoane dubioase.
- adoptați o atitudine pozitivă, corectă, inclusiv în mediul virtual. Majoritatea acțiunilor sunt asimilate celor din spațiul public, din mediul real, aspect ce implică și același fel de răspundere ( civilă, contravențională, penală, disciplinară).
- pentru siguranța copilului, puteți folosi aplicații de control parental.
- sesizați autoritățile în situația în care luați la cunoștință despre săvârșirea unei posibile infracțiuni.