O bună sănătate mintală vă ajută vă simțiți fericit, încrezător și mulțumit. De asemenea, constituie ingredientul secret al reușitei. Totuși, în 2023, șapte la sută din populația Europei, adică o persoană din 14, s-a confruntat cu depresia cronică. În asemenea vremuri dificile, menținerea sănătății mintale poate fi o provocare, dar nu și o misiune imposibilă.
Ce presupune o sănătate mintală excelentă
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, puteți fi siguri că aveți o sănătate mintală bună atunci când faceți față stresului, învățați constant lucruri noi, lucrați productiv și deținețiabilități sociale. Asemenea calități pot fi dobândite pe parcursul vieții prin intermediul unor jocuri și activități.
Jocuri zilnice pentru îmbunătățirea sănătății mentale
Indiferent de vârstă, jocurile sunt o alegere inspirată atuncicând vine vorba de sănătatea mintală. Cei mici, alături deadulți, pot opta pentru variantele tradiționale, cum ar fi jocurile puzzle sau de societate (ex: Monopoly, Carcassonne). Acestea ajută la dezvoltarea abilităților de planificare strategică, la luarea deciziilor, rezolvarea problemelor și managementul stresului. Pe parcurs, cei implicați sunt provocați să gândească logic și să mediteze asupra consecințelor acțiunilor lor.
Adepții tehnologiei se pot orienta, în schimb, către jocurile online. Texas Holdem poker, alături de alte variante de poker, reprezintă jocuri de îndemânare, strategie și psihologie.
Oricât de neverosimil pare, pokerul vine la pachet cu beneficii pentru creier, dovedite științific. În primul rând, îmbunătățește concentrarea. Activitate complexă, pokerulobligă participanții să acorde atenție mai multor detaliisimultan, cum ar fi: strategia și pariurile adversarilor, cărțile deținute ș.a. În al doilea rând – sporește creativitatea. E nevoie să gândești creativ în timpul unei partide, atunci când încerci să găsești cea mai bună utilizare a cărților disponibile. Posibilitățile disponibile, se știe, sunt realmente infinite. În al treilea rând, pokerul, chiar și în versiunea online, îmbunătățește conexiunile între neuroni. Detaliul e important dacă ținem cont că, pentru a se adapta, creierul uman are nevoie de stimulare continuă. Afirmația e confirmată de o investigație din 2016. Studiul a monitorizat activitatea creierului jucătorilor de poker amatori și profesioniști. În mod surprinzător, la amatori tinde să se activează doar partea frontală din dreapta encefalului, legată de emoție. La jucătorii experți, în schimb, sunt active ambele părți ale creierului. Același fenomen se înregistrează la persoanele puse în fața unor probleme matematice care necesită rezolvare.
Nu în ultimul rând, s-a dovedit că pokerul este unul dintre cele mai eficiente jocuri împotriva bolii Alzheimer și a altor forme de demență. Conform cercetării doctoruluiJeffrey Cummings, pokerul poate reduce cu peste 50% riscul de a face Alzheimer, dacă e jucat de două ori pe săptămână.Un alt studiu, realizat de Dartigues pe un eșantion de 3.675 departicipanți, a scos la iveală încă un aspect interesant. Spre deosebire de confrații nejucători, pasionații de jocuri online prezintă un risc cu 15% mai mic de a dezvolta demență.
Cu certitudine, pokerul provoacă mintea și stimulează diferite zone ale creierului, inclusiv cortexul prefrontal, asociat cu luarea deciziilor și cu memoria. Nu e de mirare că, în ultimi ani, pokerul a fost inclus în categoria „sporturilor mintale”. Ba mai mult, se poartă tratative pentru a-l include și la Jocurile Olimpice.
Activități zilnice pentru îmbunătățirea sănătății mintale
Alături de jocurile tradiționale sau online, există nenumărate metode accesibile, care se pot dovedi indispensabile atunci când vine vorba de menținerea sănătății. Specialiștii recomandă, în primul rând, stabilirea unei rutine, care să includă o dietă echilibrată și un somn de 8 ore. În al doilea rând – subliniază importanța relațiilor sociale. O comunicare constantă cu prietenii și familia e utilă pentru ca persoanele să se simtă validate și să aibă sentimentul de apartenență. Solidaritatea și compasiunea oferă, la rândul lor, oportunități de conectare cu semenii. Ajutorul adus în comunitate, prin intermediul voluntariatului, constituie o activitate socială folositoare. Studiile arată că implicarea civică protejează cogniția și, implicit, memoria. Un impact pozitiv asupra sănătății mintale îl are inclusiv deprinderea unor abilități noi. Lectura, învățarea limbilor străine, cursurile de muzică sau desen, sunt doar câteva lucruri care ajută la menținerea în formă a memoriei. Datele medicale au scos la iveală faptul că cei care învață sistematic au, în general, o sănătate fizică și mintală superioară. În paralel, suferă mai rar de boli cardiovasculare sau de obezitate.
Pe lista activităților favorabile pentru acuitatea minții mai trebuie inclus sportul. Motivul? Scade tensiunea arterială, întărește oasele și mușchii, alungă depresia și stimulează creativitatea. Printre sporturile recomandate se numără fotbalul, baschetul și ciclismul. La rândul lor, drumețiile au un efect benefic asupra minții și trupului.
Concluzii
Succesul fiecăruia e strâns legat de sănătatea generală și mintală. Există diverse metode prin care sănătatea poate fi fortificată, iar creierul – menținut în formă. Printre metodeleprevizibile se numără sportul, somnul odihnitor, comunicarea cu ceilalți și studiul constant. O metodă netradițională, dar cu un impact puternic, dovedit științific, este apelul la jocurile de cărți. Cercetări recente au demonstrat că pokerul contribuie la îmbunătățirea gândirii și abilităților creative.
Indiferent de ce alegeți, mizați pe sănătate. Veți avea doar de câștigat.