Guvernul Ludovic Orban şi-a asumat azi în plenul Parlamentului răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi. PSD are trei zile la dispoziţie pentru a depune moţiunea de cenzură pe care a anunţat-o în acest caz.
În Argeş, PSD mizează pe păstrarea celor 76 de primării indiferent dacă edilii vor fi aleşi într-unul sau în două tururi, în vreme ce PNL speră să câştige toate oraşele şi să îşi dubleze numărul actual de primari (să ajungă la peste 50). Jocurile politice din turul doi dau mari insomnii multor edili, unii susţinând că, dacă va fi schimbat sistemul de vot, cam jumătate dintre actualii edili din Argeş vor fi schimbaţi!
Prevederi
Aşadar, Guvernul a aprobat forma finală a proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Principalele modificări sunt:
– Perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant s-a redus la 60 de zile;
– Numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor a fost redus de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă;
– Un alt amendament adoptat vizează reprezentarea minorităţilor naţionale şi a formaţiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor Electorale, astfel încât „să fie permisă această reprezentare pentru minorităţile naţionale şi pentru formaţiunile politice care au 7 senatori sau 10 deputaţi”.
Argumente
„Obiectivul Guvernului Orban şi al PNL, acela de a readuce democraţia în alegerile locale, a fost finalizat”, susţine PNL. În schimb, PSD consideră că liberalii schimbă regulile în timpul jocului doar pentru a-şi maximiza şansele de câştig, aşa cum afirma recent deputatul de Argeş Simona Bucura Oprescu.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
Un Comentariu
Nicolae Oprea
Cu cine o sa convingeti alegatori,daca de atata timp bateti apa in piua cu aceeasi cazaturi.Scoateti alti oameni care sa fie de incredere si o sa fiti votati,lumea s-a saturat de hotii din psd.Intelegeti odata ptr todeauna ca mentinand aceeasi oameni cu ocota foarte mica de incredere nu osa castigati in veci!