Dacă planurile actualei conduceri se materializează, Spitalul de Pediatrie va concura cu unităţile medicale de acelaşi profil din Bucureşti. Ieri am stat de vorbă cu Adela Silveanu (director îngrijiri) şi cu managerul interimar Florina Gheorghe de la care am aflat în exclusivitate câteva informaţii care ne-au surprins prin… îndrăzneala lor.
Operaţii ORL
„Vrem să construim un nou corp în spatele spitalului, însemnând parter, demisol şi două etaje. La parter va funcţiona blocul tehnico-administrativ, iar la etajul unu vom muta secţia de ortopedie. Etajul doi va fi dedicat secţiei de terapie intensivă, astfel încât să corespundă Ordinului nr. 1500 dat de Ministerul Sănătăţii. Din această lună, la Spitalul de Pediatrie se vor face operaţii ORL (polipi, amigdalite). În ultimii 10 ani nu s-au făcut asemenea intervenţii. Astfel, părinţii nu vor mai fi nevoiţi să plece cu micuţii la Bucureşti. Cu sprijinul medicilor de la Spitalul Judeţean, am găsit formula legală astfel încât să desfăşurăm această activitate. Vor veni chiar şi profesori de la Bucureşti. Sala este pregătită, avem instrumentar nou, mai trebuie doar să elaborăm graficul de lucru. Consider că este un lucru bun pentru noi, dar mai ales pentru micii pacienţi din judeţ” – ne-a declarat Florina Gheorghe.
„De asemenea, vom da drumul la un studiu de fezabilitate pentru boli infecţioase. Concret, vrem să accesăm fonduri şi să construim încă un corp pentru această secţie. Aşteptăm aprobarea bugetului pentru expertiza tehnică. Tot în premieră, vom cuprinde şi baza de tratament din ambulatoriu. Vrem să facem un bazin acvatic pentru recuperarea copiilor. În zona de sud a ţării nu există nicăieri aşa ceva” – a apreciat managerul.
„Nu în ultimul rând, am dat drumul la procedura de achiziţie pentru mobilier medical (paturi, dulapuri, noptiere, canapele de consultaţii hidraulice ş.a.m.d.). Pentru etajele III şi IV, am luat decizia să cumpărăm nişte rolete care să împiedice pătrunderea soarelui în saloane” – ne-a mai spus Florina Gheorghe.
Reabilitări şi achiziţii
„Tot anul acesta vom reabilita etajul VII, acolo unde avem compartimentul de recuperare neuromotorie. Vrem să le creăm copiilor nişte condiţii care să le ofere bună dispoziţie: loc de joacă, sală pentru vizionarea de filmuleţe şi desene animate, să nu se simtă ca la spital. Ei stau 14-17 zile internaţi şi au nevoie de activităţi cât mai diversificate în tot acest timp. Şi blocul alimentar urmează să fie reabilitat” – a completat directorul de îngrijiri, Adela Silveanu.
Garderobă pentru aparţinători
„Începând de săptămâna trecută, am dat drumul la garderobă. A fost un pic mai greu la început, deoarece aparţinătorii au privit cu reticenţă această obligaţie. Adică să vină să se schimbe, să lase bagajele şi chiar să se spele. Sunt însă anumite persoane, de o anumită etnie, care refuză să facă acest lucru” – a continuat Adela Silveanu.
Angajările, o prioritate
„La Centrul de Primiri Urgenţe îi avem acum pe dr. Enache, dr. Morlova, dr. Soveja, dr. Enescu şi dr. Nicolae. Sunt aşadar cinci medici, atât cât e şi normal pentru ca linia de gardă să funcţioneze optim. În orice caz, nu am renunţat la angajări. Scoatem din nou la concurs posturi de cadre superioare. Salariile sunt motivante. Medicii care în trecut au spus «pas» ar trebui să ştie că acum se câştigă mai bine aici decât la privat. Un medic specialist debutant câştigă aproximativ 4.000 lei, în vreme ce unul cu vechime are un salariu net de peste 6.000 lei.
De la începutul anului, avem linie de gardă la anestezie şi inclusiv la domiciliu. Când sunt necesare intervenţii, este chemat medicul de acasă. Astfel, nu mai e nevoie să trimitem copiii la Bucureşti. Deja avem o statistică îmbucurătoare, doar 14 pacienţi au plecat Capitală în aceste două luni. E vorba de copii cu arsuri şi complicaţii care necesitau o secţie specializată pe acest profil. Va fi şi mai bine după ce vom achiziţiona un computer tomograf (CT). Noi am făcut solicitare la minister şi am înaintat toată documentaţia. Urmează să ne fie alocate fonduri şi să facem achiziţia. Încă nu am primit un răspuns concret cu privire la când se întâmpla, căci trebuie să aşteptăm să aprobe bugetul la ordonatorii principali de credite” – a conchis managerul.
Concurs pentru şefie
În calea tuturor acestor planuri se întrevede o singură problemă: rămâne de văzut dacă, după concursul de manager care va avea loc pe 3 aprilie, Spitalul de Pediatrie va concretiza planurile anunţate. Deocamdată nu ştim cine va candida şi ce are de gând. Asta vom afla în jurul datei de 28 martie, când vor fi depuse dosarele.
George OLTEANU