În Piteştiul nostru drag, dar, mai ales, din ce în ce mai aglomerat şi poluat, edilii nu par preocupaţi de viitorul oraşului, de gradul de confort al generaţiilor care vor urma.
Ofensiva blocurilor în Craiovei
O retrospectivă asupra întregului oraş ar fi mai anevoioasă. Astfel, ne vom limita doar la cartierul Craiovei, pentru a arăta că perspectivele privind condiţiile civilizate de viaţă nu sunt deloc îmbucurătoare.
Toată lumea ştie panta pe care se urcă spre cartier. Pe partea stângă s-a construit un bloc, fireşte, în dauna micului părculeţ care exista în faţa blocului turn 53. Lucrările nu sunt finalizate, dar panoul cu termenul de execuţie a dispărut. Gurile rele spun că vor apărea de-a lungul pantei şi alte construcţii, doar trebuie să eliminăm orice urmă de spaţiu verde, nu-i aşa?
Lângă terenurile de sport ale Şcolii Nr. 11 „Mihai Eminescu” a mai răsărit un bloc turn. Greu de crezut că toţi locatarii au locuri de parcare, atâta vreme cât, în zonă, maşinile au început să ocupe şi trotuarele.
Acum vreo douăzeci de ani, peste drum de Kaufland Craiovei exista un parc. Era o desfătare ca, atunci când aveai ceva timp liber, să te aşezi pe o bancă, să lecturezi un ziar, o carte ori, în zilele călduroase, să te fereşti de razele soarelui la umbra generoasă a unui copac. În prezent, avem un bloc cu nouă etaje. Lângă el, este în construcţie altul, cu patru etaje şi cu termen de execuţie trei ani. Cam lungă organizarea asta de şantier. Lângă cele două blocuri, mai este un altul, recent finalizat. Locuri de parcare aferente blocului doar pentru câteva familii. Restul se vor descurca cum pot. Odinioară, copiii creşei din zonă, în zilele călduroase, erau scoşi la plimbare în parc. Acum, cei mici au la dispoziţie săli ferite de soare, din cauza blocurilor invadatoare. Şi, probabil, învaţă tainele tabletelor, dacă nu mai au loc de joacă.
„Explozia” imobiliară trebuie regândită
Nu e niciun secret că lucrurile se prezintă la fel şi în alte cartiere ale oraşului. Mulţi dintre noi, după 1990, am vizitat câteva ţări străine. Am văzut şi noi cum rezolvă alţii problemele edilitare. Suntem siguri că şi aleşii noştri s-au plimbat pe-afară, cu vârf şi îndesat. Piteştiul este deja un oraş foarte aglomerat, cu un trafic infernal la orele de vârf. A continua cu ridicarea de blocuri pe actualul areal, în lipsa unei infrastructuri rutiere rezonabile, în lipsa locurilor de parcare este o mare greşeală. De ce
dezvoltatorii nu cumpără, bunăoară, terenuri la Ştefăneşti, dincolo de barajul Prundu, la Albota sau unde se mai poate? Să fie oare mai scumpe decât în Piteşti??? Acolo, la o aruncătură de băţ de oraşul nostru, pe spaţii generoase s-ar putea construi cartiere cu toate facilităţile necesare.
Dar nu, aşa nu se vrea. Hai să ne înghesuim cât mai mult, să respirăm un aer din ce în ce mai poluat, să facem traficul auto aproape imposibil, să ne măcinăm zilnic nervii, să ne facem praf orice confort. De ce nu, dacă se poate? Răspunde cineva? Sau, ca de obicei, nimeni?
Dan N.
2 Comentarii
edi
Dezvoltatorii ar construi si la Stefanesti daca ar exista transport civilizat. Ce daca e la o aruncatura de bat daca nu exista mobilitate?
Dan
Transport civilizat, parerea mea, nu inseamna doar prezenta autobuzelor urbane. Tocmai asta e ideea, ca se tot construieste in oras, dar infrastructura ramane aceeasi. Parcari multietajate sunt necesare si in cartierele foarte aglomerate, nu doar in centru. La Pitesti, insa, ca si in majoritatea zonelor din tara, investiile publice nu prea exista. Evident, se invoca vesnic saracia bugetara, dar nici guvernantii nu dau pe dinafara in ceea ce priveste vointa politica.