# De aproximativ o lună, Piteştiul a intrat pe lista oraşelor cu reprezentare diplomatică din România. Într-un cadru restrâns, într-o clădire de pe strada Maior Şonţu în care funcţiona într-o perioadă un cabinet medical a fost deschis oficial Consulatul Onorific al Republicii Serbia la Piteşti.
La eveniment au fost prezenţi Ambasadorul Republicii Serbia la Bucureşti, Branko Brankovici, vicepremierul sârb Ivica Dacic, dar şi oficiali români precum prefectul Emilian Dragnea şi vicepreşedintele Senatului Şerban Valeca.
Am aflat că înfiinţarea unui astfel de consulat al unei ţări care încă aspiră să devină membră UE are legătură cu relaţiile de înfrăţire de peste 40 de ani dintre Piteşti şi Kragujevac.
Secretomania care a înconjurat evenimentul nu se justifică, totuşi, deoarece nu oriunde şi nu în fiecare zi are loc un astfel de moment cu semnificaţie diplomatică.
De la deschidere şi până acum nu a fost mare „mişcare” în consulatul pe care flutură acum steagurile României şi Serbiei, fiind încă o perioadă de selectare a personalului.
Un consulat onorific are atribuţii şi competenţe limitate, iar consulii onorifici îndeplinesc misiuni care nu implică exercitarea autorităţii de stat. Nu deţin competenţe în materia eliberării de paşapoarte, acte de stare civilă, autentificări înscrisuri, procuri sau declaraţii. Un astfel de consulat reprezintă mai mult interesele economice şi culturale ale unei ţări şi are rolul de a stimula relaţiile bilaterale.
Acesta este singurul oficiu de acest gen care funcţionează în Piteşti.