Pitești: Unei minore i s-a făcut rău în club din cauza consumului de alcool.
IPJ Argeș: În referire la informațiile apărute în spațiul public, privind o minoră care ar fi intrat în stare de inconștiență ca urmare unui posibil consum de alcool și de substanțe cu efect psihoactiv, la un local de pe raza municipiului Pitești, informația nu este conformă aspectelor constatate în urma verificărilor.
Astfel, referitor la o minoră cu stare de rău a existat un apel privind o situație de natură medicală, cadrele medicale stabilind preliminar că aceasta a fost generată de consumul de alcool, minora fiind în stare de conștiență.
La fața locului au fost efectuate imediat verificări, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, alături de ceilalți reprezentanți, identificând însoțitorii minorei în cauză.
Atât asupra celor stabiliți ca însoțitori, cât și altor persoane aflate în zona localului, a fost efectuat control corporal sumar, fără a fi identificate substanțe susceptibile a fi substanțe cu efect psihoactiv.
Totodată, nu a rezultat certitudinea privind faptul că minora ar fi procurat singură băuturi alcoolice din incinta localului în cauză, în urma verificărilor fiind constatate abateri de natură economică, ca urmare a cărora polițiștii au aplicat sancțiuni.
În acest context reamintim că în noaptea de 22 spre 23 iulie a.c., în intervalul orar 23:00-03:00, în cadrul unei acțiuni desfășurate în sistem integrat, pe raza municipiului Pitești, au fost verificate mai multe localuri cu obiect de activitate specific barurilor/cluburilor de noapte.
Astfel, la activitate au participat polițiști din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești, ai Biroului Rutier Pitești, ai Biroului de Investigații Criminale Pitești, precum și polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, luptători ai Serviciului Acțiuni Speciale Argeș, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jansdarmi Județean Argeș și pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, pentru verificări specifice domeniului de responsabilitate.
Verificările au avut ca obiectiv asigurarea ordinii și siguranței publice, prevenirea și combaterea faptelor ilegale ce aduc atingere vieții, sănătății și integrității corporale, a patrimoniului public și privat, precum și pentru creșterea gradului de disciplină rutieră.
Polițiștii au legitimat 94 de persoane, au verificat 53 de autovehicule, fiind testați 53 de conducatori auto cu aparatul etilotest și au fost controlate mai multe societăți comerciale.
Cu ocazia activităților desfășurate, s-a constatat faptul că, la una dintre societățile verificate, nu au fost luate măsurile în vederea întocmirii analizei de risc la securitate fizică, motiv pentru care a fost aplicată o sancțiune contravențională, conform HG 301/2012, în valoare de 10.000 de lei. Totodată, s-a acordat termen de remediere a deficiențelor constatate.
De asemenea, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, ca urmare a verificărilor efectuate, au aplicat două sancțiuni contravenționale, astfel:
- o sancțiune, unei societăți comerciale, în valoare de 2.000 de lei, conform OUG 28/1999, ca urmare a faptului că nu a fost emis bon fiscal pentru toate bunurile comercializate, fiind confiscată suma de 937 de lei, nejustificată;
- o sancțiune, unei alte societăți comerciale, în valoare de 20.000 de lei, conform OUG 28/1999, ca urmare a nerespectării obligației de dotare a societății cu un aparat de marcat electronic fiscal, fiind aplicată și sancțiunea complementară de suspendare a activității și confiscare a sumei de 5.260 de lei, bani care au fost încasați în mod nejustificat.
Permanent, polițiștii argeșeni, împreună cu jandarmi și cu reprezentanți ai altor instituții, cum ar fi Agenția Națională Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, desfășoară activități de informare și prevenire a consumului de substanțe ce generează dependență.
Baza pentru prevenirea consumului de droguri și a altor comportamente periculoase pentru tineri constă în subiecte complexe, sensibile, precum grija cu care tinerii ar trebui să își aleagă prietenii, modul corect în care ar trebui să se comporte când nu sunt în prezența adulților din familie, sau ce ar trebui să aprecieze ca valori de comportament (spre exemplu, modul în care o persoană câștigă bani), care trebuie să se regăsească între subiectele discutate de părinți cu minorii.
Vârsta tinerilor poate prezenta un obstacol în comunicarea problemelor, dacă relaționarea cu părinții sau cu alți adulți nu se face cu o persoană responsabilă. În asemenea situații este cu atât mai important anturajul, care să ajute la rezolvarea problemelor, nu la adâncirea lor.
Atunci când situaţia pare a scăpa de sub control pentru tinerii aflați în dificultate, trebuie ca aceștia să considere valabilă opțiunea de a se adresa celor care le pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret).
Efortul comun din cadrul acestor campanii, desfășurate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș alături de reprezentanții altor instituții, urmărește creşterea gradului de siguranţă a copiilor, prin educarea acestora cu privire la potenţiale pericole şi, totodată, prin furnizarea de soluţii, utilizându-se metode specifice vârstei lor.
Informarea joacă un rol foarte important pentru prevenirea acestei categorii de fapte, iar mai multe informații în domeniul specific traficului și consumului de droguri pot fi accesate gratuit pe pagina de internet a Agenției Naționale Antidrog, la link-ul: http://ana.gov.ro/ .