Într-o anumită perioadă, lucrările de reabilitare termică a blocurilor în Piteşti erau în plin avânt. Multe s-au făcut însă fără autorizaţiile necesare, după mintea celor care au plătit, adică al membrilor asociaţiilor. În unele cazuri, nici măcar nu s-a pus termoizolaţie peste tot, deoarece unii nu au dat bani, iar în Piteşti au apărut astfel faţade multicolore, de tip sorcovă.
Banii…
Guvernul a derulat la un moment dat un proiect de reabilitare termică a blocurilor din marile oraşe, dar în Piteşti nu s-au accesat fonduri decât pentru câteva blocuri, dintre care vreo trei în zona centrală. Motivul – pe lângă banii de la Guvern şi primărie, şi asociaţiile trebuiau să contribuie cu sume de care spuneau că nu dispun, mai ales că totul trebuia făcut ca la carte, cu studii geo, de rezistenţă, eventuale consolidări, proiect etc. Din acest motiv, multe asociaţii au preferat să angajeze firme pe cont propriu, în destule cazuri lucrările făcându-se la negru. Aşa se face că fiecare a făcut ce l-a tăiat capul, pe fondul unor lacune legislative.
Control
S-a ajuns astfel la un oraş pestriţ în care nu doar că nu găseşti prea multe blocuri în aceeaşi culoare, ba chiar avem blocuri cu faţade multicolore de la un etaj la altul sau de la o scară la alta. Un exemplu îl puteţi vedea mai jos, fiind vorba despre un bloc de pe strada Banatului: o faţadă, patru culori!
„Legea nu prevede necesitatea unui aviz la schimbarea culorii şi nici nu e nevoie de proiect. Cei care au făcut pe cont propriu lucrările trebuie să ştie că fără un studiu tehnic există riscul să fi acoperit deja nişte fisuri care se pot dovedi periculoase în timp, mai ales la cutremure. Noi am reabilitat termic un bloc din centru şi în urma evaluării am găsit fisuri care au încadrat clădirea în gradul III de risc seismic şi a fost nevoie de consolidări. Cât despre culori, arhitectul şef este cel care poate sesiza eventuale probleme de neadaptare arhitecturală, de nepotrivire şi poate impune măsuri”, ne-a spus viceprimarul Laurenţiu Zidaru, cel care se ocupă în primărie de asociaţiile de proprietari.
Cât despre arhitectul şef, am aflat că este în concediu. Nu au fost însă făcute sesizări ale sale privind culorile unor blocuri, aşa că haosul vizual poate continua! Sau se vor lua, în sfârşit, măsuri?
Un Comentariu
Robert Josan
Oribil. Biroul de arhitectura/urbanism al orasului = zero barat