Pitești. Sute de oameni la slujba de Sf. Ilie. A plouat cu daruri.
Conform tradiției, astăzi dreptctedincioșii se așteptau să tune și să fulgere. E doar ziua praznicului Sfântului Ilie cel răpit la cer într-un car de foc. Pesemne însă că mai degrabă, cel prăznuit a „legat cerurile” așa cum o făcea în urmă cu 3000 de ani. Pe atunci, ca pedeapsă pentru păcatele oamenilor, vreme îndelungată nu a căzut vreun strop de ploaie pe pământ.
Nici acum starea de păcătoșenie a lumii nu e mult diferită de cea din urmă cu trei milenii, a afirmat prot prof. univ. dr. Nicolae Brânzea la biserica Sf. Ilie din Pitești. Fostul ministru al Cultelor, a săvârșit slujba de hram împreună cu un sobor de preoți. Au participat ca în fiecare an, peste 500 de persoane, mai cu seamă vârstnici. Se-nțelege, ei au un cult aparte pentru proorocul sărbătorit azi și nu puteau lipsi de la un asemenea eveniment. Nu au făcut-o nici în vremea pandemiei când erau impuse multe restricții.
Biserica a fost plină până la refuz. Și curtea lăcașului de cult, la fel. S-a păstrat obiceiul străvechi și au fost împărțite sute de pachete cu alimente. Preoții parohiei s-au pregătit din timp și nimeni nu a plecat nemiluit. Organizarea a fost ireproșabilă iar o mare contribuție la bună desfășurare a evenimentului au avut jandarmii. Cei zece oameni ai legii trimiși să asigure ordinea și-au făcut datoria cu prisosință, dialogând permanent cu credincioșii, îndemnându-i să stea liniștiți la rând ori sfătuindu-i să se hidrateze cât stau în soare.
Mai mult decât atât, oamenii legii i-au ajutat pe bătrânii neputincioși să își așeze darul primit în sacoșe iar în unele cazuri i-au condus până la poartă. Totul a decurs firesc, într-o atmosferă plăcută de solidaritate și de înaltă trăire spirituală asigurată de cântecele bizantine care răsunau din locașul de cult.
Arșița de la prânz a fost mai ușor de suportat iar oamenii au plecat împăcați duhovnicește și bucuroși că totuși Sf. Ilie căruia i s-au rugat, a făcut o minune. Nu a adus ploaia însă a revărsat asupra lor daruri binecuvântate, pachete cu alimente și icoane. Iar pentru bătrânii cu pensii mici care trăiesc cu greu de pe o zi pe alta, au o semnificație aparte.