Contractul de furnizare și montaj al celor 67 de containere îngropate și al utilajului de ridicare a acestora se apropie de finalizare. În zilele de 2 și 3 iulie se desfășoară probele de funcționare și compatibilitate, precum și instruirea personalului care va opera utilajul de ridicare.
Proiectul, prin care se realizează un număr de 28 de platforme ecologice pentru containerele îngropate, poziționate pe raza municipiului Pitești, are ca termen final luna august a anului curent, când va avea loc recepția și darea în folosință a platformelor.
Fiecare container are o capacitatea de 5 m.c., unul singur înlocuind cinci europubele de suprafață. Acestea sunt introduse în pământ, rămânând numai structura supraterană prin care se aruncă gunoiul menajer.
Avantajele implementării celui mai modern sistem de colectare a deșeurilor sunt multiple:
• deșeurile sunt stocate în totalitate în subteran, unde este o temperatură mai stabilă, prin care se încetinește procesul de descompunere a deșeurilor și se reduce degajarea mirosurilor;
• deșeurile sunt așezate în așa fel încât se produce o mai bună compactare prin greutatea proprie a acestora;
• sunt limitate vandalismul și posibilitatea scoaterii repetate a deșeurilor, inclusiv accesul animalelor;
• se îmbunătățesc atât aspectul estetic, cât și curățenia locului de colectare;
• platformele sunt ridicate, golite și spălate de către utilajul automatizat, iar durata procedurii este de maxim 120 de secunde;
• capacitatea substanțial mai ridicată a locului de colectare, întreg recipientul fiind îngropat în sol;
• frecvența mai mică a golirii duce la reducerea cheltuielilor și a influențelor negative asupra mediului (reducerea de emisii, zgomot).
Perioada de execuție a fost de aproximativ șase luni de la data semnării contractului, valoarea totală fiind de 4 272 618 lei, fără TVA.
Primăria Municipiului Pitești va continua proiectul prin amenajarea de alte amplasamente, în etapa următoare, în mai multe zone ale orașului.
3 Comentarii
Eugen
Suna frumos ! Dar pentru deseurile nemenajere (moloz, mobila, gresia, faianta, haine, reziduri vegetale) ar trebui un container separat, inalt in asa fel incat sa nu ajunga tiganii sa-l rascoleasca. Acel container sa se goleasca saptamanal sau atunci cand este plin.
Anonim
Ghici ce îngroapă…pisica ?!
Anonim
Foarte bine! Să nu uitați Piața Ceair.