Pitești. Lecții de istorie la subsolul unui bloc.
Casete video, magnetofon, televizor alb-negru, mașină de cusut, râsniță, fierbător de ceai, unorforme școlare și militare, costumație de șoim al patriei și pionier, cărți dedicate conducătorului, portrete cu cel mai iubit fiu al poporului și multe alte obiecte care vorbesc despre trecutul dinaintea lunii decembrie 1989, le puteți vedea la „Muzeul 22” din centrul Piteștiului. El a fost înființat într-o sală învecinată „Teatrului Independent” fondat de actrița Luminița Borta și soțul ei, Gabriel Cazan.
Dacă teatrul a împlinit recent 5 ani, „Muzeul 22” are doar trei ani și este amplasat la subsolul blocului de pe Strada Teiuleanu, lângă Colegiul Economic. Poate fi vizitat de grupuri iar ieri i-au trecut pragul elevii clasei a XI-a B, de la Liceul Tehnologic „Dacia”, aflați sub coordonarea prof. dr. Simona Liutiev.
Ca și în cazul altor vizitatori, gazdă bună a fost actrița Luminița Borta care evocă pentru tinerii neștiutori trecutul părinților și bunicilor, vremea apusă a regimului comunist, povestindu-le despre viața de zi cu zi a omului de rând. Gabriel Cazan asigură fondul sonor prin câtece patriotice difuzate înainte de 1989 la radio și tv, prin care era glorificat PCR și conducătorul suprem.
A fost prezent și col.(r) Vasile Duminică, bun cunoscător al felului în care s-au desfășurat evenimentele din decembrie 1989 în Pitești. Acesta le-a vorbit elevilor despre entuziasmul piteștenilor și felul în care a avut loc schimbarea regimului politic în plan local și județean. Foarte pasionați de subiect, adolescenții au pus multe întrebări pentru a afla despre istoria trăită de părinții lor.
În felul acesta, inimoasa actriță și soțul său, care cred că prin cunoașterea istoriei nu se vor repeta greșelile ei, contribuie la educația tinerei generații care trebuie să afle despre cenzura care exisa, viața cenușie și ororile închisorilor în care erau aruncați opozanții regimului.
Un Comentariu
Anonim
Nenea ala care se misca de colo colo, cu mainile in buzunar, e iritant, te cam calca pe nervi daca tu esti concentrat, atent la explicatii, ca si cum ti-ar bazai continuu un tantar pe langa urechi si ti-ar deturna atentia. Si e la fel de nepotrivit acel des „ba”, pe care-l auzim in explicatii. O fi o exprimare mai lejera, dar nu ma simt bine cand cineva arunca acel „ba” catre auditoriul din care fac si eu parte. In rest, nimic de zis, interesant si laudabil momentul educativ…