Pitești. „Fotomodelul” îți golește portofelul
Am trecut de perioada sărbătorilor când – nimic nou sub soarele cu… dinți! – Strada Mare din municipiul reședință de județ a fost luată cu asalt de cerşetori, colindători cu boxa portabilă şi hoţi de buzunar. Iată, însă, fenomenele antisociale „înfloresc”, la Piteşti, în continuare, chiar dacă e iarnă. Nu scăpăm de ţepe nici acum, fiindcă anumite „meserii” sunt cu program non-stop.
Apropo, v-aţi gândit oare cât „trudesc” aceşti paraziţi ai societăţii pentru banii pe care îi câştigă? Până la urmă, e şi asta o activitate, chiar cu grad de risc. Că întinzi mâna, că bagi mâna, că faci cu mâna ş.a.m.d. Important este ca în spatele acestor gesturi să fie o poveste. Şi este!
Manipulatori de sentimente
Prima, îmi spune o cititoare care mă sună aproape disperată, se referă la un grup indivizi care s-au mutat „după blocuri” în zona centrală, racolând persoane naive prin metoda „fotomodelul”. Şi dânsa, pare-se, ar fi fost păcălită de aceşti manipulatori de sentimente. Practic, aşa funcţionează metoda: ţi se deschide deodată un drum către o carieră sclipitoare în modelling, semnezi un contract, plăteşti o sumă şi aştepţi să fii sunat pentru evenimente, „shooting-uri”. Ca să te convingă, escrocii îţi trag câteva cadre într-un studio improvizat şi primeşti câteva fotografii demo. Însă în reclame sau pe scenă nu vei ajunge niciodată cu acest contract.
Astfel de activităţi la limita legii (spunem la limită pentru că, de obicei, firma este practic acoperită prin clauzele contractuale şi oferă bon fiscal pentru intermediere de servicii!?) au fost semnalate de ani buni, tacticile de „recrutare” mergând, mai cu seamă, înspre părinţi cu copii mici.
Metoda „Fotomodelul” este practicată periodic de numeroase firme de „ocazie” care se înfiinţează doar cu acest scop pentru câteva săptămâni, după care dispar în neant. Fiţi, aşadar, cu băgare de seamă dacă sunteţi abordaţi pentru o carieră de… fotomodel! Ar putea să vă coste mii de lei şi să rămâneţi doar cu o foto. Și cu banii luați, vorba aceea.
Sâcâieli la cafenea
Un alt caz, de această dată trăit pe pielea mea, s-a petrecut la o cafenea din centrul Piteştiului, vinerea trecută. Starea mea de relaxare a fost perturbată de un bărbat care avea ceva ce semăna cu un ziar. La pagina 5, un articol social, cu drama unui copil care suferă de o gravă afecţiune. Evident, poveşti inventate. Îi transmit individului că nu sunt dispus să donez nimic, iar el strigă în gura mare: Bine, bă, ardeleanule! Am râs, fiindcă – măi să fie! – cumva m-a nimerit. Îi zic: Dar de unde ştii că sunt ardelean?, la care el îmi dă replica finală: După vocea aia zgârcită!
Trageţi voi concluzia… Eu zic: mai bine zgârcit cu „arici” la portofel, decât mână largă pentru toţi profitorii care umblă pe stradă şi chiar în localuri private. Tocmai asta mă enervează: din cauza acestor indivizi, nu mai poți savura, într-un local central, nici măcar o cafea….
Atunci, de ce să-i încurajăm?
Foto descriptiv