În încercarea de a reduce cât mai mult substanțele nocive care se eliberează în mediu ca urmare a arderii deșeurilor, Guvernul a adoptat un proiect de OUG prin care vrea să incrimineze incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect. În plus, similar vor fi pedepsite și îngroparea deșeurilor sau aruncarea acestora în afara spaţiilor autorizate.
Mai mult, incendierea oricărui tip de deșeu și/ sau substanță ori obiect va fi considerată infracțiune și va fi pedepsită cu închisoarea de la trei la cinci ani sau cu amendă.
În plus, Guvernul a stabilit că pentru îngroparea deșeurilor sau eliminarea lor în afara spaţiilor autorizate se va aplica aceeași pedeapsă.
În prezent, OUG 92/2021 stabilește că arderea deșeurilor poate aduce persoanelor fizice amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 lei sau între 50.000 și 70.000 lei, în cazul persoanelor juridice.
De asemenea, proiectul de OUG va defini și abandonarea în contextul gestionării deșeurilor, respectiv va înseamna aruncarea deșeurilor, substanțelor sau obiectelor în alte locuri sau spații decât cele special amenajate pentru colectarea și tratarea acestora, inclusiv îngroparea acestora în loc să fie depozitate, având în vedere că oricare dintre acțiuni va conduce la întreruperea gestionării deșeurilor.
Abandonarea deșeurilor este sancționabilă cu aceleași cuantumuri ale amenzilor ca și în cazul arderii lor, valori menționate mai sus.
Proiectul de OUG va majora și amenzile pentru arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Mai exact, amenzile vor fi de 7.500 – 15.000 de lei, în cazul persoanelor fizice (acum sunt între 3.000 și 6.000 de lei) și de 50.000 – 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice (acum sunt între 25.000 și 50.000 de lei).