Caz şocant la sfârşitul săptămânii trecute în Piteşti, unde un poliţist şi-a împuşcat copilul, apoi s-a sinucis. Este primul eveniment de acest gen înregistrat în judeţ, iar colegii bărbatului sunt consternaţi de gestul la care acesta a recurs. Este vorba despre Marius Franţescu, de 29 de ani, ofiţer la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, şi de fiul său în vârstă de trei ani şi şapte luni. Bărbatul era fiul unui politician din Mioveni, liderul unei formaţiuni politice din oraş. Se pare că poliţistul a recurs la acest gest pe fondul unei depresii şi al geloziei.
Tată şi fiu găsiţi morţi în casă
Tragedia a avut loc sâmbătă în blocul P1 de pe strada Trandafirilor din cartierul Eremia Grigorescu. „În jurul orei 14.28, un echipaj cu o autospecială şi un echipaj cu ambulanţa SMURD de terapie intensivă mobilă de la Detaşamentul de Pompieri Piteşti au intervenit pentru deblocarea uşii unui apartament. S-a pătruns în locuinţă pe geamul de la balcon cu ajutorul scării culisabile, în interior fiind găsiţi un bărbat şi un copil de trei ani decedaţi. Echipajul ambulanţei a preluat două femei (mama şi bunica copilului) cu stare de rău şi le-a transportat la spital”, se arată într-un comunicat al ISU Argeş. Ce nu se spunea în comunicat este că în apartament se consumase o adevărată nenorocire: tatăl îşi împuşcase mortal copilul, apoi s-a sinucis.
Mama copilului a dat alarma
Din verificări a rezultat că, în urmă cu o săptămână, Marius divorţase la notar de soţia sa, Alina L., tot de 29 de ani, şi ea poliţistă la Serviciul de Investigare a Infracţiunilor Economice Argeş, şi aveau custodie comună asupra fiului. Sâmbătă dimineaţă, aceasta a venit la domiciliul fostului soţ şi i-a lăsat băieţelul. În jurul orei 15 a revenit însoţită de mama şi de tatăl său, ca să ia copilul. A sunat la uşă, dar nu i-a răspuns nimeni şi a sunat pe telefonul mobil. Din apartament se auzea sunetul aparatului, dar fostul soţ nu răspundea apelurilor. Parcă presimţind că s-a întâmplat ceva rău, femeia a sunat la 112.
Împuşcaţi în cap
Aşa cum am precizat, pompierii au pătruns în locuinţă şi i-a găsit pe cei doi fără viaţă. Ambii prezentau leziuni craniene produse prin împuşcare. În faţa imaginii terifiante mama băieţelului şi bunica acestuia au suferit un şoc puternic şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, apoi au fost transportate la spital. În scurt timp la locul nenorocirii au sosit poliţişti de investigaţii criminale, criminalişti şi reprezentanţi din conducerea poliţiei judeţene, precum şi Marius Ştefan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, sub coordonarea căruia au demarat cercetările. Potrivit anchetatorilor, tatăl şi fiul zăceau morţi pe pat. Din primele date rezultă că, cel mai probabil, după pronunţarea divorţului, poliţistul a suferit o cădere psihică. Pe acest fond l-a aşezat pe băieţel într-un sac de dormit pentru copii, apoi i-a pus o pernă pe cap, a luat pistolul din dotare, pe care avea dreptul să-l ia acasă, şi a tras, după care s-a sinucis cu aceeaşi armă împuşcându-se în tâmplă.
Ros de gelozie
Absolvent al Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza”, Marius Franţescu a fost coleg de promoţie în 2011 cu Alina, cea care ulterior i-a devenit soţie. Cei doi au fost încadraţi la Poliţia Argeş şi, potrivit apropiaţilor, păreau că formează un cuplu fericit. Alina chiar se ocupa de un blog, unde povestea despre viaţa de familie şi posta fotografii cu ei trei din călătoriile pe care le făceau. După separare, ofiţerul ar fi devenit extrem de gelos şi o bănuia pe fosta soţie că ar avea o relaţie cu un coleg. Într-un moment de furie şi de frustrare, el ar fi ameninţat-o pe femeie că va ucide copilul, dar se pare că nu a fost luat în serios.
Bilete de adio
În casă au fost găsite o sticlă cu băutură, arma bărbatului şi mai multe bilete de adio cu tot felul de citate al căror conţinut nu a fost dezvăluit de anchetatori. De altfel, prim-procurorul Marius Ştefan declara: „Am găsit bilete lăsate, le-am ridicat, dar urmează să le analizăm să vedem dacă într-adevăr au fost scrise de acesta. Nu vă pot dezvălui conţinutul acestora, fiindcă ţine de intimitatea persoanei. A încercat să justifice, oarecum, gestul făcut. Biletele au fost găsite în aceeaşi cameră unde erau cadavrele. Au fost două focuri trase, câte unul pentru fiecare. Trebuie să vedem motivul pentru care a ridicat arma, dacă a participat la o misiune, ca să ne poată indica dacă a premeditat sau nu fapta”.
Trecuse testul psihologic
Gestul la care a recurs poliţistul este cu atât mai surprinzător, cu cât, la începutul acestui an, mai exact în luna ianuarie, trecuse fără nicio problemă testul psihologic. El era fiul unui consilier local din Mioveni şi lider al organizaţiei locale a unei formaţiuni politice. Primarul acestui oraş, Ion Georgescu, îl cunoştea pe Marius ca pe un copil cuminte. „Am fost şi la nunta lor. E o tragedie. Îl cunosc prin prisma tatălui său, care e consilier local. Un copil normal, venea la tatăl lui. Doamne fereşte, nu ştiam că sunt în divorţ”, afirma edilul. Potrivit purtătorului de cuvânt al Politiei Române, Georgian Drăgan, poliţistul nu a fost cercetat disciplinar sau administrativ, iar soţia nu depusese sesizări împotriva lui.
Testările, o mare problemă
În ceea ce ne priveşte, dincolo de gravitatea evenimentului, avem un mare semn de întrebare asupra modului în care sunt concepute testele psihologice la care sunt supuşi poliţiştii şi în ce măsură acestea corespund scopului, profilului şi postului pe care este încadrată persoana testată. Fiindcă, din câte se pare, testările continuă să constituie o mare problemă şi nu-şi ating obiectivul propus. Sunt oameni care consideră că sunt mult mai complicate testele la care sunt supuşi candidaţii care doresc să susţină examen în vederea obţinerii permisului de conducere auto pentru profesionişti. Este un aspect asupra căruia considerăm că specialiştii în materie trebuie să se aplece cu mult mai multă atenţie şi să procedeze în consecinţă. În altă ordine de idei, credem că poate n-ar strica dacă astfel de testări/evaluări s-ar face nu o dată, ci de două ori pe an.