Pitești. Așa ceva nu se face!
Este de înțeles nevoia de exprimare a tinerilor prin diverse modalități și putem admite chiar termenii “laici”, câtă vreme nu ofensează direct alte persoane. Graffiti și desene făcute cu creta pe ziduri, abstracte sau cu un mesaj clar, ar putea fi realizate în locuri special amenajate. E adevărat, nu prea există asemenea spații. Dar asta nu înseamnă că, acum, putem mâzgăli pe oriunde avem chef, mai cu seamă pe monumente.
Avem un exemplu concret în parcul din Prundu. Pe colina din capătul cartierului există un monument al eroilor din Primul Război Mondial. Pe placheta de la baza monumentului, în stânga și în dreapta mesajului de cinstire a eroilor neamului, apar periodic alte “înscrisuri” care nu își au locul, iar autorii ar trebui să știe că așa ceva nu se face.
Cu siguranță respectivii au absentat la orele de istorie și nici cei șapte ani de acasă nu îi au în bagaj…
O idee constructivă ar fi să se organizeze periodic concursuri de graffiti, în locuri special amenajate. Cele mai reușite lucrări ar putea fi incluse într-o expoziție de artă, unde autorii să fie premiați.
Monumentul Eroilor din cartierul Prundu
A fost construit în anul 1929, iar amplasamentul actual, pe o poziţie dominantă în scuarul amenajat în cartier, s-a realizat în anul 1981.
Lucrarea realizată din calcar de Albeşti, cu înălţimea de circa 4 m, opera sculptorului N. Kaghiorghis, prezintă, în medalion, un soldat român în poziţie de tragere, iar pe vârful obeliscului, un vultur cu aripile larg deschise.
Pe plăci de marmură albă sunt inscripţionate textele: „În amintirea eroilor căzuţi pentru patrie”, „Comuna Prundu, recunoscătoare fiilor săi jertfiţi pentru patrie în războiul 1916-1918”.
Restaurat, conform proiectului arhitectului şef al municipiului Piteşti, Nicolae Ernst, monumentului i se adaugă o placă de marmură inscripţionată cu dedicaţia închinată, de profesorul Grigore Constantinescu, coordonator al OJPCN Argeş, eroilor neamului românesc:
„Jertfindu-vă, sub steagul sfânt / al Patriei, prin timp, durate, / aţi semănat acest pământ / cu dor nestins de libertate”.