Ieri, vă prezentam în exclusivitate un filmuleț devenit viral pe grupurile adolescenților din Pitești. După cum v-am informat, totul s-a petrecut în parcul “Tineretului” din cartierul Craiovei, acolo unde un băiat cu cagulă pe față îl lovește extrem de puternic cu pumnul pe un alt minor, lasându-l lat, la pământ. Imediat după gestul șocant, agresorul, dar și cel care a filmat scena incredibilă au fugit de la fața locului.
În urma imaginilor, polițiștii din cadrul Secției 4 Pitești s-au autosesizat și au efectuat verificări, deschizând un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Toate persoanele implicate, tânărul vătămat și agresorul – ambii minori de 14 ani, precum și martori ai evenimentului au fost identificate. De asemenea, au fost sesizați și reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu privire la acest eveniment.
La o simplă privire pe rețelele de socializare ale tânărului agresor, am observat un comportament deviant, nefiind de mirare că a recurs la un asemenea gest. Acesta a distribuit zeci de postări în care era violent verbal, arăta semne obscene, amenința, fuma, consuma alcool sau chiar călca…bani cu picioarele. ATENȚIE! Toate acestea la numai 14 ani. Este șocant cum la această vârstă un copil poate avea asemenea preocupări și cel mai grav este că nimeni nu a sesizat acest lucru până acum.
Lipsa de educație, neimplicarea părinților sau a profesorilor, societatea mult prea permisivă, modelul negativ pe care îl transmite mediul online, care să fie cauzele pentru care adolescenții ajung să aibă un astfel de comportament? La aceste întrebări ne-a oferit răspunsuri doamna Victoria Irimia, medic primar psihiatru, doctor în ştiinţe medicale și membru al Asociaţiei Europene de Psihiatrie. În primul rând, aceasta ne-a spus că “Vinovatul principal în această poveste este cel care a filmat scena violentă și nu a reacționat în niciun fel. Ba chiar mai mult, este posibil să-l fi încurajat pe agresor să lovească victima. Atunci când alegi să înregistrezi pe unul din prietenii tăi cum îi face rău altcuiva, înseamnă că ești vinovat în aceeași măsură ca agresorul și nu doar ca un simplu martor. Culmea, decizi că trebuie să umilești în continuare victima, publicând imaginile respective în mediul online, acolo unde totul circulă cu viteză extraordinară. Este clar că acești tineri nu sunt conștienți de faptele lor, consideră că îi vor face mai populari, mai apreciați și că așa își vor crește stima de sine”.
Deși băiatul lovit a primit asistență medicală, imediat după producerea evenimentului, fără a necesita internare, nu putem să nu ne gândim la tragedia care se putea întâmpla: “Dacă lovitura era una fatală, dacă se lovea de o bordură, dacă îi afecta corpul într-o manieră ireversibilă, Cine răspundea pentru această tragedie? Autoritățile sunt mult prea permisive sub motivul că nu au împlinit vârsta de 18 ani și nu ar fi putut fi trași la răspundere așa cum se cuvine. Pe vremuri, erau centre de reeducare, probabil că și acum sunt, dar nu la fel de stricte, dure, ca agresorul să conștientizeze gravitatea faptelor și să nu le mai repete pe viitor. Acești tineri merg pe ideea că pumnul bate creierul, ceea ce este complet greșit și trebuie eliminat din gândirea lor. Este un proces la care trebuie să participe atât familia, cât și școala, profesorii, anturajul, societatea în care trăim. De-a lungul timpului, am văzut atât de multe drame, haideți să le evităm, să le punem stop, ca mai apoi să nu plângem”.
Probabil că mulți dintre părinți sau chiar copiii se întreabă cum se pot apăra de persoanele violente. Ei bine, dr. Victoria Irimia Ne spune că, din păcate, nu ne putem apăra cu adevărat! “Tot ce putem face este să evităm, să ne ferim atât cât ne stă în putință, să nu răspundem la asemenea provocări, să ne alegem anturajul cu mare grijă, iar părinții să fie foarte atenți în ce fel de cercuri se învârt copiii lor, unde, cu cine și cum își petrec timpul liber. Este foarte trist că am ajuns în momentul în care ne poate fi frică să ieșim pe stradă, în parc sau să ne lăsăm copiii la plimbare!”.
Cât despre rețelele de socializare, cum facebook-ul, instagram-ul și tik-tok-ul ne-au luat mințile, doamna doctor consideră că fix acestea reprezintă unul dintre factorii care aduc violența și fenomenul de bullying pe culmi înalte: “Faptul că agresorul simte nevoia să-și facă publice faptele este clar dovada că mediul online încurajează violența. Câți tineri nu sunt agresați verbal doar butonând un telefon, de la un cuvânt la un pumn e doar un singur pas. În continuare vorbim despre faptul că acest tânăr se consideră mândru de faptul că a pus la pământ un copil mai “slab”, care nu ar fi ripostat. Conținutul pe care îl distribuie trebuie cizelat, nu e posibil ca la 14 ani să te afișezi fumând, consumând alcool și călcând în picioare bani. Aici clar trebuie să intervină părinții! Locul lui, momentan, nu poate fi la școală, ci mai degrabă într-un centru de reeducare”.
Concluziile credem că le-ați tras și dumneavoastră, aveți grijă de copiii voștri, de anturajele în care se învârt și exemplul pe care îl transmiteți, cei șapte ani de acasă mereu își vor spune cuvântul!
PS: Poate vă așteptați ca după intervenția Poliției, tânărul agresor să fie speriat sau măcar să conștientizeze o picătură din răul pe care l-a făcut. Nu știm exact ce este în sufletul lui, cert este că în timp ce era “audiat”, minorul a decis că ar fi adecvat să pună un story în care să ne prezinte mașinile de poliție, pe fundal auzindu-se…manele.