Piteştiul se confruntă de ceva vreme cu o criză a locurilor de veci. Numai cine nu a suferit un deces în familie poate rămâne indiferent la o asemenea problemă. În fond, ne mai pasă ce se întâmplă cu noi după ce trecem… dincolo?
În alte țări s-au găsit soluţii: se îngroapă morţii în picioare, apelează la incinerare (practică respinsă, însă, de Biserica Ortodoxă), iar în anumite zone ale lumii cadavrele sunt topite şi folosite drept… îngrăşământ („ţărână din ţărână”…).
Până să ajungem la asemenea variante, ce putem face la Piteşti?
În Piteşti sunt cimitire publice în zona Trivale („Sfântul Gheorghe”), în Prundu şi Găvana. Mulţi vor însă loc de veci în cel mai mare cimitir al municipiului, „Sfântul Gheorghe”, care însă a devenit… neîncăpător.
„Mai avem doar câteva zeci de locuri disponibile în acest cimitir”, ne spune primarul Cornel Ionică. Acest cimitir a fost extins în două etape, iar primăria face demersuri de ani buni pentru a obţine un teren de vreo 5 hectare de la Ministerul Apărării Naţionale. Totul este însă blocat de un proces privind o parte din acest teren.
„De cinci ani suntem în instanţă cu o firmă pentru un teren în zona respectivă. În curând vom avea un nou termen, dar până nu va fi dată o soluţie în instanţă nu se poate face transferul de la minister către noi. Or, moartea nu ţine cont de procese!”, ne-a mai declarat edilul-şef.
Recent, şi ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a ajuns în acest cimitir după mai multă vreme şi a rămas uimit de cât de mult s-a extins „locul cu verdeaţă”. Unde, între noi fie vorba, au răsărit adevărate „vile” pentru cei trecuţi la cele veşnice…
Apel
În aceste condiţii, Administraţia Domeniului Public Piteşti, care are în grijă cimitirele din municipiu, lansează un apel către deţinătorii locurilor de înhumare din toate cele trei cimitire ale oraşului să achite de urgenţă (dacă nu au făcut-o) tariful de întreţinere, de 4 lei pe metrul pătrat pe an. Plăţile se pot face între orele 8-15 la sediile administraţiei cimitirelor „Sfântul Gheorghe” şi Prundu, de luni până vineri. Încasările pentru cimitirele „Sfântul Gheorghe” şi Găvana se fac şi în zilele de sâmbătă, duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, între orele 8-12, la sediul administraţiei de la cimitirul din Trivale.
Autorităţile locale vor începe şi o verificare pentru a-i depista pe cei care nu au achitat, conform contractelor asumate, tarifele de concesionare a locurilor de veci. Aceste persoane riscă să rămână fără locurile de veci care vor fi astfel redistribuite.
Tarife
Vă reamintim că la şedinţa din ianuarie a Consiliului Local Piteşti au fost aprobate noile tarife pentru folosirea locurilor de veci în cimitirele din municipiu. Prin urmare, de la 1 februarie sunt în vigoare: înhumare la pământ – 383 lei (faţă de 311 lei); înhumare la pământ, cu deshumare – 400 lei (faţă de 324 lei); înhumare la criptă – 371 lei (faţă de 302 lei); înhumare la criptă, cu deshumare – 387 lei (faţă de 315 lei); înhumare la cavou – 288 lei (faţă de 233 lei) şi înhumare la cavou, cu deshumare – 306 lei (faţă de 238 lei). Tarifele nu mai fuseseră modificate din anul 2017.
3 Comentarii
Anonim
În cimitir si în parcare n-aveți loc, voi, ziariştii, bă, boule !?
Anonim
Buna ziua! Intreb asa retoric– angajatii de la cimitir se ocupa cu lucrarile private— ” Dece treb. sa platim taxe mai mari? Oare a patruns ” ciuma rosie si aici?”
Anonim
Intrebare ????
De ce nu se poate achita taxa de succesiune si on-line. An de an, trebuioe neaparat sa vina cineva si sa plateasca la poparta cimitirului.
Care ar fi explicatia acestei proceduri ?????????