Gerul şi zăpada sunt adversari redutabili pentru păsările acvatice. Temperaturile scăzute au făcut ca suprafaţa apelor să fie acoperită cu gheaţă în proporţie de 70-80% şi din această cauză înaripatele s-au confruntat cu o acută lipsă de hrană. Zilele trecute, mai mulţi piteşteni, în frunte cu doi ornitologi cunoscuţi cititorilor noştri (prof. univ. dr. Radu Gava şi dr. Adrian Mestecăneanu) le-au oferit un meniu consistent zburătoarelor flămânde care iernează pe lacul de acumulare Piteşti, în amonte. Iubitorii păsărilor s-au adunat în zona Podul Viilor şi au împrăştiat, pe malul lacului, boabe de porumb, cartofi şi morcovi tocaţi mărunt, activitatea fiind recomandată de Societatea Ornitologică Română. De acest festin au avut parte în mod special lebedele, dar şi alte păsări sălbatice, precum raţele, gâştele, lişiţele etc.
Pâinea, contraindicată
„Este important de reţinut faptul că hrănirea păsărilor sălbatice este recomandată doar în cazuri speciale şi nu în mod curent, deoarece interferăm cu procesul natural prin care înaripatele îşi găsesc mâncare şi creştem dependenţa acestora faţă de oameni. Majoritatea speciilor se retrag în mod natural din zonele unde îşi găsesc cu greu resurse de hrană, multe efectuând deplasări sezoniere, însă anumite categorii pot fi suprinse de scăderea bruscă a temperaturilor şi de căderile de zăpadă, iar intervenţia umană poate fi de un real ajutor”, a precizat profesorul Radu Gava.
Speciile acvatice pot fi afectate dacă nu părăsesc bazinele în timp util, iar scăderea temperaturii şi acumularea zăpezii le creează dificultăţi în a-şi găsi hrana. Se poate întâmpla ca unele păsări să slăbească progresiv, să nu mai poată zbura şi să nu supravieţuiască gerului (lebedele se află mai des în astfel de situaţii critice).
Dacă dorim să le asigurăm mâncare suplimentară în perioada de îngheţ, trebuie să ţinem cont de sfaturile Societăţii Ornitologice Române: hrana trebuie să fie cât mai apropiată de dieta naturală a păsărilor; pe marginea ochiurilor de apă (unde sunt lebede) putem presăra resturi de salată şi varză, coji de cartofi (bucăţile trebuie să fie mici!) şi lucernă; cele mai importante surse calorice sunt boabele crude de porumb, păsatul, grâul integral (niciun fel de cereale procesate!); pâinea este contraindicată pentru lebede şi raţe, deoarece este procesată, conţine drojdie şi alte elemente ce pot avea efecte negative semnificative asupra sistemului digestiv.
„Uneori iarna, mai ales când temperaturile scad brusc peste noapte, păsările slăbite pot deveni captive în pelicula de gheaţă. În cazurile în care se consideră necesară intervenţia pentru eliberarea lor, acest lucru poate fi făcut prin folosirea de apă caldă sau prin spargerea gheţii cu multă grijă, pentru a nu le răni. Este mai bine ca aceste intervenţii să fie făcute de către pompieri”, a recomandat, în cunoştinţă de cauză, profesorul Radu Gava.
Mirela NEAGOE