Piramida din Pitești care avea să purifice apa prin procedee noi.
Adevărul despre piramida din Pitești care este o copie fidelă a Marii Piramide a lui Keops. Ce experiment făceau comuniștii în structura misterioasă din cartierul Prundu care are o poveste fascinantă. Cine a avut ideea.
Piramida din Pitești, la o scară de 1 pe 10 față de Marea Piramidă a lui Keops din Giza, a fost ridicată în anii ’80 ai secolului trecut de către comuniști. Clădirea din sticlă și oțel a fost o vreme un laborator de cercetare avansată.
O femeie de nume Marioara Godeanu a fost cea care a avut ideea să ridice această construcție neașteptată pentru vremea respectivă, în cartierul Prundu, când oamenii de știință doreau să găsească noi surse de energie. Așa a apărut clădirea care avea să filtreze apa prin intermediul nufărului egiptean. Inițial, piramida de pe malul râului Argeș avea un nume mai pompos, și anume Laboratorul Național de Cercetare Fundamentală.
Concret, piramida din Pitești avea să purifice apa prin procedee noi, ecologice. Ideea i-a aparținut Marioarei Godeanu, care la vremea respectivă era şefa unui colectiv de cercetare la Institutul Central de Biologie.
Aceasta a primit aprobarea începerii unui experiment de avangardă. Așa a ajuns să fie așezată construcția pe un plan pătrat, cu latura de 240 de m și cu o înălţime de 146 m. S-au folosit la ridicarea piramidei 2,3 milioane de blocuri de piatră, fiecare cântărind 2-3 tone.
„Este o piramidă de metal şi sticlă. A fost ridicată în anii ’80 ai secolului trecut. Şi are o poveste incredibilă. O poveste despre mintea umană care provoacă necunoscutul, despre minuni ştiinţifice şi fenomene la limita cunoaşterii. Este vorba de construcţia unei staţii de epurare biologic, pentru ape reziduale, care folosea drept nufărul egiptean, o plantă care putea fixa sedimentele. Biomasa rezultată urma să îngraşă pământurile de la Albota.
Ridicată de pompe puternice, apa ajungea în rezervoare plasate în partea superioară a construcţiei, de unde, printr-un labirint de canale cu verdeaţă, curgea, lent, purificându-se”, scrie Cristian Cocea, în volumul Ghidul României misterioase, conform adevarul.ro.
Stația de epurare din cartierul Prundu a ajuns să funcționeze foarte bine, cercetările desfășurate în piramidă având rezultate excelente. Laboratorul a fost o perioadă un loc în care paznicii bolnavi se vindecau în mod miraculos. Planetele creșteau cu generozitate și toată lumea se simțea foarte bine, motiv pentru care cercetările avansaseră pe linia farmaceutică. În plus, s-a studiat influenţarea fenomenului de cristalizare din soluţii suprasaturate, în sensul numărului de germeni şi a mărimii acestora.
Clădirea a fost închisă după Revoluția din 1989 când Piramida din Pitești n-a mai fost folosită. Motivul a fost că institutele bucureştene de cercetări au rămas fără finanţare și oamenii de știință au găsit alte zone de activitate.
Sursa: Fanatik.ro