Asociaţia UMA ED ROMÂNIA pune în dezbatere publică un subiect actual al societăţii româneşti – autismul – prin organizarea unui turneu educaţional în şase oraşe din ţară cu primul şi singurul spectacol de teatru performativ cu valoare de document, „Refracţie”. Turneul educaţional început în această săptămână, la Braşov, poposeşte, luna viitoare, şi la Câmpulung Muscel.
La reprezentaţia de 50 de minute, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. În spaţiul de joc performează: actriţa Nicoleta Lefter, coregrafa Silvia Călin şi elevul Andrei Ostrowski (14 ani).
„Refracţie” încearcă să creeze un posibil dicţionar al autismului, nu prin inventarierea termenilor, ci prin găsirea unor reprezentări – verbale, vizuale, coregrafice – ale modului de gândire şi simţire al unui copil cu autism.
Materialele care stau la baza spectacolului au fost adunate şi prelucrate de către echipa proiectului şi aparţin unor persoane (copii şi adulţi) diagnosticate cu autism. Muzica a fost compusă special pentru acest eveniment de Alexandru Sălăgean (Dudu, 11 ani). Ideea realizării acestui spectacol colectiv a pornit de la volumul „Mâini cuminţi. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu. Printre partenerii evenimentului se numără şi Şcoala Gimnazială „Sf. Iacob” din municipiul de la poalele Mateiaşului.