La Piteşti, „băieţii deştepţi” îşi lasă autoturismele în punctul zero al municipiului, aşa încât Piaţa „Vasile Milea” seamănă, de multe ori, cu o parcare. Aparatele de taxare mai lipsesc din peisajul cu pavele călcate de roţi!
Permis
Să o luăm cu „grosul”: peste pavelele decolorate din Piaţa „V. Milea” curge, în zilele lucrătoare, un râu de maşini. De regulă, autoturismele parcate aproape de intrarea în Casa Albă aparţin „riveranilor” de la Prefectură şi Consiliul Judeţean Argeş.
Acei bugetari de lux care-şi trag bolizii pe pavelele din buricul târgului (fără niciun stres de amendă!) nu plătesc nicio taxă municipalităţii (deşi ar avea de unde să scoată banu’; vezi măririle de salarii!).
Mai mult de atât, oameni plătiţi (bine!) de către stat îşi staţionează „Ttrr-trr-urile!” pe platoul preferat al copiilor şi porumbeilor (atenţie!) cu permisiunea Primăriei Piteşti şi în condiţiile în care au la dispoziţie (cu titlu gratuit!) ultimul etaj al parcării supraterane aflate doar la o aruncătură de băţ de Piaţa „V. Milea”.
Urme
Transformată în parcare gratuită pentru cei mai răsfăţaţi dintre bugetari (fiindcă nu toată lumea din Prefectură sau Consiliul Judeţean îşi permite acest lux), Piaţa „V. Milea” este călcată şi de o maşină de vidanjare care-şi face… treaba, periodic, la veceul ecologic „parcat” pe pavelele din faţa Casei Sindicatelor. Cu o altfel de treabă, unii bolizi se… scurg până în „buza” terasei cu bere…
Mai încolo, în dreptul scenei cu sigla oraşului îşi lasă dârele roţi de camioane încărcate cu te miri ce echipamente tehnice sau pancarte.
Dând roată platoului cu pavele decolorate şi jupuite observ şi că din „caşcavalul” domeniul public muşcă un parc auto, „caii putere”… adăpându-se din… fântâna arteziană.
Un glas cristalin mă avertizează cu „Nino-nino!” şi „Ttrr-trr-trr!” să mă dau la o parte. Cu bolizii adevăraţi în fundal, un băieţel de-o şchioapă îşi parchează maşinuţele de jucărie după o cursă făcută pe un caldarâm jupuit.
Degradare
În Piaţa „V. Milea”, modernizată la începutul mileniului, maşinile staţionează cu permisiunea Primăriei Piteşti. Reabilitarea cu pavele chinezeşti a costat enorm la vremea aceea, banii provenind de la bugetul local. Platoul cosmetizat (şi cu bani din buzunarul dumneavoastră, stimaţi cititori din Piteşti!) şi-a pierdut din strălucire. Pavelele roşii şi galbene au pălit, au fost înnegrite de ciungă (gumă de mestecat), s-au cojit, iar degradarea continuă şi din cauza faptului că sunt călcate de maşinile „băieţilor deştepţi”…