Construită în urmă cu mai bine de zece ani, din bani publici, Piaţa Smârdan din Piteşti a făcut parte, alături de Piaţa Ceair, din planul de reamenajare a pieţelor de cartier din municipiul reşedinţă de judeţ.
Cum în ambele situaţii vechile zone de comerţ agroalimentar nu îndeplineau, cică, standardele europene de funcţionare, municipalitatea s-a grăbit să arunce cu banii şi să investească în proiecte măreţe. Aşa s-a ales publicul consumator cu două clădiri imense, etajate, destinate comerţului numai pe hârtie, fiindcă în realitate spaţiile create ocupă degeaba ditamai locurile, fiindcă nu au fost niciodată folosite la capacitate. Pe lângă faptul că banii contribuabililor s-au scurs pe Apa Sâmbetei, piteştenilor li s-au băgat pe gât două pieţe în care negustorii vând mai mult marfă de import, decât produse româneşti.
Comerţ, doar la parter
Piaţa Smârdan, care s-a dovedit a fi mai mult o pierdere de bani şi de timp, a stors buzunarele piteştenilor de vreo 150 miliarde lei vechi. Necazul este că, de la darea în funcţiune, compartimentele puse la dispoziţia comercianţilor au fost mai mult goale. Şi nu vorbim de un an-doi, ci de peste un deceniu de inactivitate. Actualmente, spaţiile de la etaj, ocupate la un moment dat de un soi de bazar, au uşile ferecate.
Ceva animaţie am găsit, ieri, doar la parterul pieţei. În singura hală cu activitate de comerţ se vând legume, zarzavaturi şi fructe (mai mult de import!), carne şi produse din carne (porc, vită, oaie), peşte, pâine şi produse de panificaţie, brânzeturi şi ouă, dar şi alte produse alimentare şi non-alimentare, de la biscuiţi, napolitane şi paste făinoase, până la lumânări, pungi şi hârtie igienică.
„O tristă amintire”
Să nu ne mai dăm după… leuştean. Vânzările în Piaţa Smârdan au mers, dintotdeauna, foarte slab. Acum sunt mai mulţi… comercianţi decât cumpărători. Lumea care intră în piaţă nu cumpără aproape nimic. Supermarketurile şi hipermaketurile din zonă le-au „furat” clienţii pieţarilor. „Moare piaţa! Piaţa va fi o tristă amintire”, a prevestit o precupeaţă, orânduindu-şi pe tarabă funiile cu usturoi. Pe de altă parte, comercianţii s-au arătat nemulţumiţi de condiţiile oferite de municipalitate.
Spaţiul comercial nefiind încălzit, unii vânzători de la tarabe s-au… pricopsit în această iarnă, în loc de profit cu… viroze de sezon. De parcă tremuratul în faţa fructelor, legumelor şi zarzavaturilor nu le-ar fi fost de ajuns, negustorii orbecăie pe la mese, la lăsarea întunericului, întrucât mai multe corpuri de iluminat din Piaţa Smârdan sunt defecte.
Comerţul la nivelul trotuarului, mai ales cu brânză „de casă”, era la ordinea zilei şi în Piaţa Smârdan. În raidul nostru în piaţa deşertăciunilor am avut şi neplăcuta surpriză să observăm că în raionul de lactate şi brânzeturi (cu doi-trei comercianţi) erau vândute şi ouă „de ţară” nespălate, pline de găinaţ. Întrebăm şi noi organele competente: când v-au călcat, ultima oară, picioarele în piaţa de la gară?