Pe parcursul anului 2020 prețurile pentru apartamente și case de vânzare au înregistrat, în medie, creșteri de câteva procente.
Chiar dacă analiștii imobiliari se așteptau ca pandemia de coronavirus să blocheze piața imobiliară, pe unele segmente aceasta a înregistrat cifre chiar mai bune decât anul 2019. Unul dintre aceste segmente este numărul de tranzacții încheiate pe tot parcursul anului. După ce în primele șase luni s-a constatat o ușoară scădere a tranzacțiilor, în a doua parte a anului piața și-a revenit și a încheiat anul pe plus. Potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, „pe parcursul anului 2020 au fost tranzacționate în total 602.805 de imobile, cu 62.625 mai mult față de 2019”.
Cele mai puține tranzacții au fost înregistrate în aprilie, atunci când restricțiile Covid-19 au fost severe. În acest an este de așteptat ca cele mai puține tranzacții să fie înregistrate în ianuarie.
Interesant este faptul că luna octombrie a avut cele mai multe tranzacții din nou, cu o creștere a volumului vânzărilor de peste 40%.
La nivel național, cele mai multe tranzacții au fost parafate din nou în București (109.274) și Ilfov (54.333). Cluj-Napoca se situează pe poziția a treia cu 36.764 de contracte.
Prețul pentru locuințele scoase la vânzare s-a apreciat cu procente între 1% și 6% pe parcursul anului 2020. Cea mai mare creștere, dar și cea mai mare medie de preț/mp, se înregistrează în continuare în Cluj-Napoca. Pentru poziția secundă capitala se „întrece” cu Timișoara, orașul de Bega având o medie de prețuri mai mare la începutul anului 2021.
Potrivit anunțurilor de vânzare apartamente noi listate pe site-ul Korter, în luna ianuarie 2021, media de prețuri din Timișoara este de 1.167 euro/mp, în timp ce în capitală doar 1.046 euro/mp.
Pe Korter puteți verifica prețurile la apartamente noi, dar și evoluția acestora în timp. Pe site sunt listate toate ansamblurile rezidențiale noi din principalele orașe ale țării, dar și din orașe mai mici precum Medias sau Avrig.
Cea mai afectată categorie din piața imobiliară a fost cea a chiriilor. Specialiștii se așteaptă ca la începutul anului să continue criza, pentru ca cel târziu în septembrie piața să se deblocheze și să-și revină. Acest lucru s-ar datora campaniei de vaccinare anti-coronavirus, care va duce la revenirea studenților la cursuri și, totodată, în orașele universitare.
Sectorul de construcții nu a fost blocat în cursul anului 2020, astfel că lucrările la proiectele imobiliare noi au avansat. Korter.ro arată că în cursul acestui an urmează să fie date în folosință peste 220 de ansambluri rezidențiale noi.
Analiștii imobiliari au remarcat că locuințele „verzi” sunt tot mai atractive pentru români. Românii pun astfel un accent tot mai mare pe eficientizarea consumului de energie.
Pandemia izbucnită în anul precedent a făcut ca clienții să se orienteze tot mai mult și spre case cu spații verzi. Cererea pentru locuințe construite în afara aglomerărilor urbane este tot mai mare. Acest tip de locuințe este căutat în special de familii.
Un alt capitol important al pieței imobiliare este accesul la tehnologie și la facilități precum loc de parcare, spațiu de joacă, parc pentru copii.