Azi, în Piaţa Ceair din Piteşti s-a dat startul comercializării mieilor sacrificaţi pentru masa de Paşte. La etaj, kilul de carne costă 20 lei, iar la parter – aproape 23 lei.
Piaţa mieilor se dezmorţeşte greu la Piteşti. În Lunea Mare, circa 20 de oieri, majoritatea din Teleorman, s-au instalat – ce-i drept, fără prea mult spor la vânzări – în compartimentul de la etajul Pieţei Ceair. Este trecut de ora prânzului. Cu chiu, cu vai, o ciobăniţă face safteaua cu măruntaie de miel, şi acelea cumpărate cu greu de un pensionar strâns la pungă. E încă linişte în hala cu multe tarabe neocupate. Carcasele de miei, cu căpăţânile înfăşurate în pungi din plastic, sunt cercetate de un ins care vinde şosete la colţ de stradă. Vânzătorul ambulant vede şi bagă repede la cap: „Mielul, 20 lei/kg; măruntaiele – aşişderea”. Observ că în zona comercială patrulează şi medicul veterinar.
În hala de la etaj, ciobanii au timp de taclale şi socoteli. De loc din Siliştea Gumeşti, nea Niculae a înşfăcat un satâr şi a început să tranşeze nişte coaste crude, filozofând în stil… moromeţian.
„Carnea de miel costă la fel ca acum doi ani şi ca anul trecut, adică tot 20 de lei kilul. Nu e mult. Nu am ridicat preţul, chiar dacă au fost crescute pensiile şi salariile. Dar nici n-o ieftinesc, fiindcă aşa n-am făcut nicio afacere. Mieii de 15-17 kilograme se vând cel mai bine la poartă, cu 11 lei kilul în viu; vine unul cu un tir şi îţi dă banul grămadă”, a îndrugat ciobanul, dând cu pricepere din mâini.
Deşi nu e lume în hală, nea Niculae nu-şi pierde speranţa câştigului. După experienţa anilor trecuţi, ciobanul se aşteaptă ca vânzările să crească în Vinerea Patimilor.
Aşadar, carnea de miel (carcasă) se vinde în hala de la etajul pieţei cu 20 lei/kg, iar ciobanii ţin cu dinţii de acest preţ. Oierii spun că nu este mult, raportat la sumele cheltuite cu creşterea mieilor şi taxele plătite pentru aducerea carcaselor la piaţă. Teleormănenii nu pun la socoteală munca, oboseala cu drumul şi timpul pierdut.
În spaţiul de la parter, carnea de miel costă 22,90 lei/kg; comercianţii de aici sunt dispuşi să mai lase din preţ, dar nu vor să scadă mai mult de trei lei/kg.
Fototext: Mirela NEAGOE