# Patru descinderi au avut loc în Argeş. Ceea ce la început părea doar un mic atentat la Sănătatea Publică, pe parcursul anchetei s-a dovedit că reprezintă un PERICOL IMENS: peştele era infestat cu metale grele!
După cum v-am informat, azi-dimineaţă a fost declanşată o amplă operaţiune cu caracter transfrontalier pentru destructurarea unui grup infracţional organizat.
Sute de poliţişti români, precum şi din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria au pus în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii unui grup organizat care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului.
În România s-au desfăşurat 115 percheziţii la firme şi locuinţe din Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. În Argeş au fost vizate patru persoane din Piteşti, Băbana şi Negraşi care, potrivit surselor judiciare, ar avea calitate de martor în dosar. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
Pescuit în ape poluate
Gruparea, formată din peste două sute de români, francezi, italieni şi maghiari, ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Gruparea cu pricina nu funcţiona după un sistem piramidal, aşa cum se procedează de obicei, ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte în funcţie de obiectul de activitate, respectiv braconaj piscicol/transport marfă/comercializare etc. Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului, întrucât ar fi infestat cu metale grele din cauza poluării accentuate a apelor. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu.
Importuri cu acte false
Potrivit anchetatorilor, aducerea peştelui în România s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare prin intermediul unor firme româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale. În urma cooperării internaţionale, informaţiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a 30 de tone de peşte impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 lei.
Urmărire penală in rem
În cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem (cu privire la faptă, n.r.) şi se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea fără documente legale a peştelui, fără ca, cel puţin deocamdată, să se facă vreo referire la firme sau persoane fizice şi juridice implicate.