În Argeş, transportul elevilor, asigurat de autorităţile locale, este la cotă de avarie. Într-un judeţ cu 95 de localităţi rurale, patru oraşe şi trei municipii, parcul auto al microbuzelor şcolare însumează numai 85 de maşini. Pentru a asigura toate rutele şcolare din Argeş ar mai fi nevoie de încă cel puţin pe atât.
În cele peste 500 de unităţi de învăţământ preuniversitar răspândite în teritoriu sunt înscrişi peste 91.400 de şcolari şi preşcolari argeşeni. În spatele acestor cifre seci se ascunde un alt adevăr: microbuzele şcolare abia mai fac faţă drumurilor din judeţ. Şi, pe lângă faptul că sunt insuficiente, majoritatea sunt destul de vechi şi cu mulţi kilometri la bord. Cum la „volanul” Ministerului Educaţiei nu există niciun ministru (titular sau măcar interimar), a fost… trasă pe dreapta problema transportului şcolar.
Ar mai trebui cel puţin 90
Pentru mulţi elevi din Argeş, drumul spre şcoală va fi parcurs şi în acest an de aceleaşi microbuze ruginite. Numărul insuficient al microbuzelor şi starea tehnică precară a vehiculelor reprezintă motive de îngrijorare pentru părinţi.
Pentru anul şcolar în curs, Inspectoratul Şcolar Argeş a solicitat Ministerului Educaţiei 90 de microbuze şcolare. Eugenia Jianu, inspector şcolar general adjunct, a spus că lista nominală a ajuns la ministerul de resort. Astfel, au cerut câte un vehicul localităţile: Albeştii de Argeş, Albeştii de Muscel, Albota, Arefu, Băbana, Băiculeşti, Bălileşti, Bascov, Beleţi-Negreşti, Berevoeşti, Bogaţi, Boteni, Brăduleţ, Bughea de Jos, Buzoeşti, Căldăraru, Ciomăgeşti, Cocu, Corbeni, Corbi, Coşeşti, Cotmeana, Davideşti, Dâmbovicioara, Dârmăneşti, Dobreşti, Domneşti, Drăganu, Godeni, Hârseşti, Hârtieşti, Leordeni, Mălureni, Mărăcineni, Merişani, Mihăeşti, Mioarele, Moşoaia, Negraşi, Nucşoara, Oarja, Pietroşani, Poienarii de Muscel, Popeşti, Răteşti, Recea, Sălătrucu, Săpata, Slobozia, Stâlpeni, Stoeneşti, Stolnici, Suseni, Ştefan cel Mare, Şuici, Topoloveni şi Vultureşti. Au „cutezat” să solicite mai multe maşini: Căteasca, Cepari, Costeşti, Curtea de Argeş, Poiana Lacului, Rucăr şi Ţiţeşti (câte două), Piteşti şi Ştefăneşti (câte trei), Mioveni (cinci) şi Câmpulung (şapte).
Efectul tragediilor cu minori
(Ne)cazurile de pe plan local (proxenetism şi prostituţie cu minore, pedofili reţinuţi), faptul că numeroşi elevi locuiesc în zone răzleţe, unde nu există mijloace de transport (Mărcuş, Apa-Sărată etc.), dar şi tragediile de la Caracal şi Gura Şuţii l-au determinat pe Liviu Ţâroiu, primarul municipiului Câmpulung, să ceară nu mai puţin de şapte microbuze şcolare. „Microbuzele şcolare pe care le-am cerut de la minister le vom folosi în mai multe direcţii: pentru transportul copiilor de acasă la şcoală, pentru elevii care participă la competiţii sportive sau olimpiade, pentru deplasarea elevilor de la clasele de profesională către societăţile unde fac orele de practică”, şi-a motivat cererea edilul-şef al Câmpulungului.
Cum postul de ministru al Educaţiei este, în continuare, vacant să sperăm că lista cu localităţile din Argeş care au solicitat microbuze şcolare nu va rămâne uitată prin vreun sertar…
Un parc auto sărăcăcios
În prezent, în Argeş circulă, de bine, de rău, 85 de microbuze şcolare. Maşinile destinate exclusiv transportului elevilor deservesc unităţi de învăţământ din următoarele localităţi: Albeştii de Argeş, Albeştii de Muscel, Băbana, Băiculeşti, Beleţi-Negreşti, Bogaţi, Boteni, Brăduleţ, Bughea de Jos, Căteasca, Ciomăgeşti, Coşeşti, Curtea de Argeş, Davideşti, Dâmbovicioara, Dârmăneşti, Dobreşti, Hârseşti, Hârtieşti, Mălureni, Mărăcineni, Moşoaia, Negraşi, Nucşoara, Oarja, Pietroşani, Poienarii de Muscel, Popeşti, Râca, Săpata, Slobozia, Ştefan cel Mare, Stoeneşti, Stolnici, Ştefăneşti, Ţiţeşti şi Vultureşti (au câte unul); Albota, Bascov, Berevoeşti, Buzoeşti, Căldăraru, Câmpulung, Cepari, Cocu, Corbeni, Corbi, Cotmeana, Drăganu, Godeni, Leordeni, Merişani, Mihăeşti, Poiana Lacului, Răteşti, Recea, Rucăr şi Suseni (au câte două); Costeşti şi Piteşti (au câte trei). În sărăcăciosul parc auto al judeţului, comuna Bălileşti figurează cu un microbuz şcolar închiriat.
Soluţii alternative
La şedinţele Colegiului Prefectural, mai mulţi primari argeşeni s-au plâns de numărul insuficient de microbuze şcolare. Întrucât nu au primit microbuze şcolare achiziţionate prin Ministerul Educaţiei, au găsit soluţii alternative pentru transportul copiilor edilii comunelor: Aninoasa, Arefu, Boţeşti, Bradu, Budeasa, Călineşti, Cetăţeni, Cicăneşti, Ciofrângeni, Cuca, Domneşti, Dragoslavele, Izvoru, Lereşti, Lunca Corbului, Mioarele, Miroşi, Mozăceni, Muşăteşti, Poienarii de Argeş, Priboieni, Rociu, Stâlpeni, Schitu Goleşti, Sălătrucu, Şuici, Teiu, Tigveni, Uda, Ungheni, Valea Danului, Valea Iaşului, Valea Mare Pravăţ, Vlădeşti şi Vedea.
Sătui să mai stea cu mâna întinsă, primarii localităţilor de mai sus au rezolvat (în parte) problema deplasării elevilor, încheind contracte cu diferite firme de transport privat. Primarul de la Sălătrucu le-a pus la dispoziţia copiilor de şcoală şi de grădiniţă un microbuz de tipul maxi-taxi. Cheltuiala cu transportul pentru cei peste o sută de şcolari şi preşcolari este suportată de Primărie. Primarul Nicolae Langer a explicat că distanţa între cele trei şcoli de pe raza comunei Sălătrucu este, în mod egal, de 3,5 km, iar şoferii nu efectuează curse cu un alt tip de pasageri în perioadele în care îi transportă, gratis, pe copiii localnicilor.