Peste 500 de studenţi ucraineni învaţă acum în România, fără a plăti taxe. Ce alte beneficii au.
Potrivit celui mai recent raport de la Ministerul Educaţiei, în învățământul superior sunt înscriși 525 studenți din Ucraina (prezență fizică pe teritoriul României).
Studenții ucraineni beneficiază de burse din partea Ministerului Educației.
„Studenții ucraineni, înscriși la o instituție de învățământ superior recunoscută din Ucraina, își pot continua studiile în instituțiile publice de învățământ superior din România, fără a plăti taxe de școlarizare, beneficiind de o bursă lunară, cazare în cămine studențești, asistență medicală, în conformitate cu legislația națională în vigoare; transport public local, în aceleași condiții ca și studenții români. De la bugetul de stat sunt finanțate taxele de școlarizare, taxele de școlarizare pentru anul pregătitor de limba română, dacă este cazul, precumși bursele de studiu,
și pot accesa asistență psihopedagogică și consiliere.
La solicitarea instituțiilor de învățământ superior din România, Ministerul Educației a acordat burse pentru cetățenii ucraineni care au dorit să își continue studiile la programele de limba engleză. Pentru anul universitar 2021-2022, bursele au fost oferite în colaborare cu universitățile din România, care au organizat procesul de admitere pentru tinerii ucraineni care doreau să își continue studiile la programele de licență, masterat sau doctorat organizate de universitățile românești în limba română sau engleză.
Instituțiile de învățământ superior din România sunt sprijinite de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, departament specializat al Ministerului Educației, în aplicarea Pașaportului European al Calificărilor pentru Refugiați (EQPR), care oferă informații privind pregătirea academică, experiența profesională și competențele lingvistice. Documentul este eliberat în urma unui proces de evaluare de către specialiști din țările partenere EQPR, pe baza documentelor deținute de refugiat și a unui interviu.
De asemenea, universitățile oferă cursuri online gratuite de limba
română pentru refugiații ucraineni.
În urma solicitării autorităților ucrainene, în România au fost organizate în perioada iulie-august 2022, două centre de testare pentru testele online computerizate de admitere în învățământul superior din Ucraina, la Universitatea din București și la Universitatea „Babeș- Bolyai” din Cluj-Napoca. În luna iulie, în cele două centre au fost organizate sesiuni de testare pentru admiterea la studii universitare de licență, la care au participat peste 300 de cetățeni ucraineni cu domiciliul temporar în România, iar în luna august, la centrul de testare din Cluj- Napoca au fost organizate sesiuni de testare pentru admiterea la studii universitare de masterat, la care au participat peste 20 de cetățeni ucraineni”, se precizează în raport.
Mai multe detalii, AICI
Foto descriptiv