Recent, la Piteşti a avut loc analiza activităţii desfăşurate anul trecut de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Piteşti, care coordonează Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Argeş şi Vâlcea. Au participat şeful CRPECA, subcomisarul Daniel Gheorghe, şefii celor două centre judeţene, Oana Mihăescu (Argeş) şi Ionuţ Pâslaru (Vâlcea), precum şi personalul respectivelor instituţii.
În evidenţele centrului argeşean nu sunt şi minori
Printre altele s-a precizat că, dacă în ianuarie 2017 în evidenţa CPECA Argeş figurau 36 beneficiari în management de caz, în decembrie 2017 erau înregistraţi 51 de beneficiari ai serviciilor de asistenţă medicală şi psihologică. Niciunul nu e minor. Pe parcursul anului trecut, CPECA Argeş a primit de la spitalele din Piteşti, Vedea, Câmpulung, Curtea de Argeş, Mioven şi Costeşti 20 de fişe standard de înregistrare a urgenţelor medicale cauzate de consumul de droguri. De asemenea, a primit de la DIICOT Bucureşti, Constanţa şi Iaşi 12 ordonanţe privind evaluarea a 12 consumatori de stupefiante. 11 dintre ei au fost evaluaţi şi au fost întocmite cinci rapoarte de evaluare. Pentru acest an, principalele obiective şi priorităţi ale CRPECA Piteşti vizează implementarea planurilor de acţiune în perioada 2017-2020 din cadrul strategiilor judeţene antidrog, continuarea proiectelor demarate şi iniţierea de noi campanii pentru prevenirea şi combaterea consumului de droguri.
Nu avem centre de dezintoxicare
În ceea ce ne priveşte, aşa cum relatam într-o ediţie din noiembrie 2017 a ziarului nostru, în România nu există centre profilate pe dezintoxicare, care sunt mai mult decât necesare. Doar în Bucureşti există o secţie la Spitalul „Obregia”, unde se asigurap tratament de substituţie, căreia i se adaugă CAIA (Centre de Asistenţă Integrată în Adicţii) Pericle şi Pantelimon din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog. Deşi la Dejan, în judeţul Braşov, şi Bălan, în Harghita, sunt două centre pentru dezintoxicare cu toate dotările necesare, niciunul nu funcţionează din lipsă de personal încadrat şi de fonduri. Vă reamintim că, în urmă cu mai mulţi ani, o clădire a vechiului Spital Călineşti urma să fie transformată în cel mai mare centru de dezintoxicare din ţară. Din păcate ideea a murit din faşă. Toţi aruncă vina pe lipsa banilor, dar n-am auzit să fi fost lansat un proiect de accesare a fondurilor europene în acest sens. Că UE nu finanţează doar parcuri de joacă făcute pe izlaz, săli de sport în sate fără şcoli sau drumuri care nu duc nicăieri.