În urmă cu un an, la 11 mai, Spitalul Județean de Urgență Pitești a fost dotat cu un aparat pentru detecția Covid-19. După aproximativ o săptămână, laboratorul biologic destinat procesării de teste pentru această boală a devenit funcțional. De atunci și până în prezent au fost efectuate peste 50.000 de astfel de teste.
Timp de un an, în laboratorul respectiv s-a lucrat la foc continuu. Astfel, zeci de mii de de persoane au aflat dacă au fost infectate cu noul coronavirus. Sistemul de testare Real-Time PCR (aparatul și celelalte echipamente conexe) a fost achiziționat de spital prin cofinanțare de la Consiliul Județean și cu fonduri de la Ministerul Sănătății. După amenajarea unui spațiu unde a fost instalat sistemul, a urmat instruirea personalului. Iar pe 20 mai 2020, în laborator au fost făcute primele teste.
Teste și la cerere
Din 16 iulie 2020, la spital se fac și la cerere teste pentru detecția noului coronavirus. Recoltarea probelor, o etapă forte importantă, care poate influența calitatea rezultatului, este realizată de dr. Mădălina Zamfir, în zilele de luni, miercuri și vineri, între orele 8.30-11. Ulterior, probele ajung la Compartimentul de Biologie Celulară și Moleculară al Serviciului de Anatomie Patologică, fiind procesate de dr. Daniel Uscatu. Evident, cei doi specialiști au alături colegi implicați, împreună reușind ca această activitate să aibă finalitatea scontată, iar rezultatele să ajungă corect și rapid la pacienți/doritori. Pentru testele la cerere, programările se pot efectua on line, pe site-ul instituției, www.sjupitesti.ro.
Programarea se realizează obligatoriu nominal. Se pot face mai multe programări cu aceleași date doar în cazul în care o persoană programează mai mulți membri ai aceleiași familii. La programările multiple (cu aceleași date de contact) persoana va fi contactată telefonic pentru confirmare. În lipsa acestei confirmări, programarea poate fi anulată. După realizarea programării, persoana va primi un e-mail de confirmare în cel mult cinci minute (e important să se verifice și folderul spam).
Taxele aferente sunt încasate de luni până vineri, între orele 8-11, la biroul de informații din ambulatoriul de specialitate (policlinică). Costul unui test Covid, la cerere, este de 280 lei. Buletinul cu rezultatul testului se transmite electronic, în limba română, dar și în engleză, la cerere, prin intermediul adresei de e-mail ce a fost comunicată, în cel mult 48 de ore.
Pacienții oncologici, testați gratuit
Într-unul dintre containerele amplasate în curtea spitalului pot beneficia de testare RT-PCR, în mod gratuit (în urma triajului și, după caz, a unor documente doveditoare): persoanele simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2, efectuat într-o unitate sanitară, pacienții cu stare de conștiență alterată (comă) cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2, pacienții care necesită intervenție chirurgicală sau manevre invazive imediate, contacții direcți ai cazurilor confirmate, dar care sunt simptomatici, pacienţii asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital, pacienții oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie, pacienții oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cură, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare, pacienții oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei, pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei, pacienții hemodializaţi asimptomatici – de două ori pe lună, pacienții hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, două testări la interval de 6-7 zile între ele.