Peste 3.700 de argeșeni au emigrat în ultimii 10 ani.
Aproape 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, potrivit datelor furnizate de Statistică. În ultimii 10 ani, România a pierdut prin migrația externă definitivă echivalentul populației unui județ de dimensiuni medii.
Aceștia sunt doar emigranții definitiv, pe lângă aceștia existând și cei temporari, care pleacă ori la studii ori la muncă dar care se întorc în țară.
Conform datelor, Argeșul se află la coada listei cu cei mai mulți cetățeni plecați peste hotare în ultimii 10 ani. Este vorba despre 3.741 de argeșeni care au emigrat.
O mare parte a emigranților români se simt sub-utilizați la job, percepția lor fiind că potențialul lor nu este exploatat la maxim în țările în care emigrează.
Întrebați dacă simt că au aptitudinile necesare pentru a face față unor sarcini mai solicitante decât cele necesare pentru a-și îndeplini actualul loc de muncă, aproape nouă din zece emigranți români sunt de acord, comparativ cu 81% dintre muncitorii nativi.
Subutilizarea percepută de sine a competențelor și nepotrivirea competențelor sunt importante pentru integrarea adecvată a migranților, deoarece afectează veniturile lucrătorilor și satisfacția în muncă, amintesc autorii studiului.
În Italia și Spania segmente mari ale populației emigrante românești lucrează în agricultură – 9% și respectiv 12% și în activități casnice – 15% și 12%. În Belgia și în Regatul Unit, în schimb, aproximativ 23%, respectiv 11% dintre români lucrează în activități administrative și de servicii de asistență. Muncitorii români sunt importanți în industria prelucrătoare din Germania și Austria, în timp ce în Canada oferă – mai mult decât în orice altă țară – o contribuție semnificativă la sistemul educațional.