Sezonul cald, când oamenii încep să își desfășoare tot mai multe activități în aer liber, aduce cu sine și pericole, unul dintre acestea fiind mușcătura de căpușă.
Tratament
De la 1 martie și până ieri 119 persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Pitești, pentru a solicita sprijinul specialiștilor în vederea extragerii căpușelor. Din fericire, în niciunul dintre cazurile respective nu a fost necesară internarea, medicii recomandând tratament adecvat, la domiciliu.
Mușcăturile căpușelor pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esențial ca acestea să fie îndepărtate la timp și corect. Nu orice mușcătură poate transmite Boala Lyme, dar trebuie știut că, netratată, această patologie poate afecta articulațiile, cordul și sistemul nervos.
Sfaturi
Dacă vă încumetați să îndepărtați căpușa de pe tegument la domiciliu iată care sunt pașii de urmat: se dezinfectează locul cu alcool * folosind o lupă, se extrage cu penseta căpușa, trăgându-i capul, nu corpul * se spală bine cu apă și săpun și se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină. Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură. Se mai poate extrage cu servețelul prin înfășurare, însă în mâini neantrenate e periculos și ineficient. În cazul în care rămân fracțiuni de căpușă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, evitându-se astfel un pericol.
Pentru evitarea complicațiilor, când mergeți la iarbă verde purtați îmbrăcăminte adecvată, deschisă la culoare (pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă).