Advertisement
În cursul lunii aprilie, peste 1.000 de asistenţi medicali argeşeni participă la cursurile de educaţie medicală continuă organizate de Ordinul Asistenţilor Medicali Argeş.
Despre acest subiect şi despre preocuparea asistenţilor medicali argeşeni prind dezvoltarea profesională continuă ne-a vorbit doamna Estera Stămoiu, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din România filiala Argeş.
„Constatăm cu satisfacţie că membrii filialei noastre manifestă un interes deosebit pentru educaţia medicală continuă, implicit a dezvoltării profesionale şi personale, dovadă fiind că toate cele 20 de cursuri programate în această lună au serii complete de participanţi.
Având în vedere că educaţia profesională a asistenţilor medicali este o componentă prioritară a filialei noastre, am elaborat agenda de cursuri în concordanţă cu domeniile cuprinse în Strategia pentru sănătate 2014-2020 şi cu standardele de acreditare a spitalelor, acestea fiind coroborate cu nevoile de formare identificate din solicitările adresate filialei.
Astfel, pot fi menţionate câteva domenii de formare, care se regăsesc inclusiv în documentele emise la nivelul Uniunii Europene: Sănătatea femeii ţi copilului (alimentaţia naturală a sugarului, screening-ul gravidei etc.), Boli netransmisibile majore (boli cardiovasculare, cancer, diabet zaharat, boli respiratorii, etc), Boli transmisibile (hepatite virale, TBC ş.a.m.d), Prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale, Transfuzii, Malpraxis, Resuscitare cardio-respiratorie, Urgenţe medico-chirurgicale.
În procesul educaţional desfăşurat la nivelul filialei, derulăm peste 30 de teme relevante pentru formarea profesională continuă a asistenţilor medicali argeşeni, acestea fiind prezentate de formatori cu experienţă în domeniul lor de activitate, asistenţi medicali şi medici, acreditaţi de Ordinul Asistenţilor Medicali din România.
Acordăm o atenţie deosebită organizării cursurilor derulate la nivelul filialei noastre, urmărind respectarea prevederilor Normelor de acreditare a formelor de educaţie medicală continuă, astfel încât numărul maxim de ore de curs acceptate pe durata unei zile este de 6 ore, pentru o oră de curs acordându-se 1 (un) credit EMC, iar grupele de cursanţi fiind formate din cel mult 50 de participanţi.
Ştim că educaţia medicală continuă reprezintă întreaga arie de experienţe menite să conducă la învăţare şi care implică actualizarea cunoştinţelor şi a abilităţilor profesionale, a nivelului de competenţe, însuşirea de noi cunoştințe, deprinderi şi abilităţi indispensabile în exercitarea profesiei de asistent medical, necesare furnizării serviciilor de îngrijire de calitate.
Iar această arie, cuprinde pe lângă cursuri, o multitudine de alte forme de educaţie medicală continuă creditate de Ordinul Asistenţilor Medicali din România, prin care asistenţii medicali pot cumula credite EMC şi aş aminti doar câteva dintre acestea:
ateliere de lucru;
şcoli de vară/iarnă;
cursuri on-line;
manifestări ştiinţifice: mese rotunde, conferinţe, simpozioane, congrese;
publicare de materiale ştiinţifice medicale;
abonamente la publicaţii ştiinţifice de specialitate creditate;
programe de învăţământ în domeniul sănătate: masterat, doctorat, cursuri de specializare, cursuri pentru dobândirea de noi competenţe, grad principal, curs de formatori sau de formare de formatori.
Nu în ultimul rând, aş vrea să menţionez că, pe lângă cei peste 1.000 de participanţi înregistraţi în luna aprilie la cursurile EMC, 150 de asistenţi medicali din cabinetele de medicină de familie şi 300 de asistenţi de farmacie participă, în zilele de 18 şi 25 aprilie, la simpozioane de specialitate desfăşurate în Piteşti, evenimente creditate de Ordinul Asistenţilor Medicali Argeş.
Ceea ce este de remarcat şi, totodată, demn de apreciat, este că există din partea asistenţilor medicali, un real interes pentru dezvoltarea lor profesională şi personală.
Iar pentru atingerea acestui obiectiv, organizaţia noastră continuă investiţiile în educaţia medicală a asistenţilor medicali, având principal scop creşterea calităţii serviciilor de sănătate argeşene”, a încheiat doamna Stămoiu.
Advertisement