Pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent în 287 de localităţi din 18 judeţe, fiind înregistrate 1.092 de focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 167 de cazuri la mistreţi, conform ultimelor date remise AGERPRES de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Ultimul focar înregistrat este chiar cel din judeţul Argeş, din comuna Negraşi, dar autorităţile informează că nu s-au mai descoperit alte cazuri. Totuşi, autorităţile rămân în alertă maximă.
La nivel naţional, autoritatea veterinară anunţă că până la această dată au fost despăgubiţi 7.862 de proprietari la nivel naţional, valoarea totală a plăţilor fiind de 190,11 milioane lei. Prezenţei virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Specialiştii veterinari reafirmă că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, iar pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, în timp ce proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.
Un Comentariu
Anonim
Se pare că până la urmă, toți cei implicați (în afară de porcii vizați ,se înțelege !… ) vor fi mulțumiți (financiar) , dar pe termen scurt, deoarece „implicațiile” social-economice vor fi extrem de grave(penale!) pt. alimentația românilor după acest Ignat „dictat”!