Sfârşitul săptămânii a fost unul crunt pentru fermieri, dar şi pentru localnicii care cresc porci în gospodării, după ce Direcţia Sanitar-Veterinară şi Prefectura Argeş au emis comunicate cu privire la suspiciunea apariţiei Peste Porcine Africane în judeţ.
Citeşte, AICI:
PESTA PORCINĂ, LA STOENEŞTI?
Pesta porcină din România, manevră a Uniunii Europene sau incompetenţă naţională?
Totul a plecat de la o gospodărie din comuna Negraşi, acolo unde patru porci au murit vineri, fiind suspecţi de pestă.
Pesta porcină, virală şi pe internet
De teama inspectorilor sanitari, unii localnici au sacrificat animalele chiar înainte de confirmarea oficială a virusului, iar anumite persoane au decis să publice pe reţelele de socializare „selfie-uri” cu porcii tăiaţi. Aşa a procedat un binecunoscut fermier din comuna Bradu care la nici două ore după alerta de suspiciune a publicat pe Facebook o fotografie având în fundal porcul pârlit.
Alături de fotografie, a transmis un mesaj personal în care a spus, cităm, „Nu ne poate înfrânge nimic! Luptăm cu Pesta! Am depistat-o şi eliminat-o!”
Văzând că informaţia e preluată şi devine un viral pe reţelele de socializare, ba chiar este şi subiect de presă, omul ne-a contactat şi a încercat să ne convingă de faptul că poza e de acum patru ani şi că inducem în eroare cititorii. Mai mulţi prieteni, aşa-zişi „Sidekicks” (apărători) au încercat să ne intimideze pentru a retrage informaţia de pe internet.
Problema e că, indiferent când a fost făcută poza, mesajul însoţit a fost unul cât se poate de actual şi cu impact în rândul opiniei publice.
De altfel, surse sigure ne-au dezvăluit că la Bradu s-au tăiat porci, dar chiar şi la Moşoaia şi în alte comune argeşene, oamenii subliniind că „nu vor să se trezească cu inspectorii pe cap şi să piardă animalele”.
Pesta porcină, confirmată oficial
Iar dacă la orele amiezii de vineri plana încă suspiciunea, aceasta a fost înlăturată spre seară când DSVSA a confirmat Pesta Porcină Africană la Negraşi.
Primarul Ion Georgescu, cu foarte puţin timp înainte de declararea pestei, a încercat să inducă o stare de calm în rândul populaţiei din Mioveni şi zonele învecinate, spunând că „a analizat situaţia cu autorităţile competente şi că, deocamdată, nu e un motiv de îngrijorare”.
Cert este însă faptul că în mai multe gospodării argeşene oamenii au decis să sacrifice porci, iar tăierile continuă.
Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Argeş s-a întrunit pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restrictţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii comerciale de pe raza judeţului, ancheta epidemiologică fiind în desfăsurare.
Apelul ANSVSA
„ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităti, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeteana si autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în conditiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social si economic.” – a spus Directorul Executiv DSVSA Arges, Dr. Daniel-Gelu Lupu.
Măsuri stabilite
Instituţia Prefectului a transmis că animalele suspecte de pestă vor fi eutanasiate şi îngropate într-o locaţie bine stabilită. Alte măsuri impuse în astfel de situaţii sunt după cum urmează:
– Se vor izola animalele suspecte de boală;
– Se vor păstra animalele moarte, carnea şi produsele obţinute prin tăiere, fără a le înstrăina sau valorifica;
– Nu se va permite circulaţia animalelor sau a persoanelor în locul presupus a fi contaminat;
– Se păstrează furajele care au venit în contact cu animalele suspecte de boală, fără a le administra altor animale;
– Se vor păstra izolate ustensilele de grajd, aşternuturile, mijloacele de transport folosite sau orice alte obiecte care pot fi purtătoare de contagiu;
– Se va realiza un inventar al tuturor exemplarelor de suine din satul respectiv.
– Se va interzice circulaţia porcilor, a produselor provenite din tăiere, sau a altor materii şi produse care pot fi purtătoare de virus, la intrările şi ieşirile din zona de supraveghere (la momentul actual, pe o rază de 10 km în jurul focarului de la Negraşi).
La ora redactării articolului, nu au mai fost anunţate alte focare de pestă porcină africană.
2 Comentarii
Anonim
După ce citeşti comunicatul (Programul de măsuri) de mai sus, ți se cam „face părul măciucă”! , semn că şi Prefectura şi-a angajat redactori şi comunicatori „meseriaşi” , față de care Himmler şi Beria îngălbenesc nu de pestă , ci de…ciudă/invidie !… Dar stilul înfricoşetor folosit(Lupu îşi schimbă părul!)n-are nici un efect în planul realității deoarece porcii vizați …nu ştiu să citească (se pare că nici cei care produc „calendare” , din…UE !) ,Ăia’ ştiu doar …să scrie , (si doar …în engleză şi germană) , fiind „experți” în politică geo-economică ! Şi să nu vă mire dacă de la această pestă porcină „africană” se va naşte necesitatea vreunui nou „Brexit”.ro , că nici un Referendum nu-l mai opreşte ,…mai ceva ca la ‘907’ !
Anonim
Țara România sluga buna și credincioasă a Europei dar si a Americi 😂😂😂😂😂😂😂