Tot mai mult, spiritualitatea noastră simte nevoia de întoarcere la origini. Cu gândul la cele sfinte, aseară, în postul de Sfânta Maria Mare, emisiunea „Subiect de presă” de la postul de televiziune locală „Antena 1 Piteşti” l-a avut ca invitat special pe dl Lucian Grigore, preot la Biserica Domnească „Sf. Gheorghe” Piteşti, membru al Consistoriului Superior Bisericesc în Patriarhia Română, specialist în Dogmatică şi Drept Canonic, dar şi realizator de emisiuni de radio şi publicist.
Conştiinţă
Aşadar, realizatorii emisiunii de la Antena 1 Piteşti, dna Cristina Munteanu şi directorul ziarului nostru, dl Mihai Golescu, l-au avut ca interlocutor pe părintele Lucian Grigore, un preot care-şi duce misiunea foarte aproape de oameni. Ce idei am reţinut din schimbul de idei citiţi în ceea ce urmează.
Postul nu este impus de nimeni, ci este recomandat. În acest exerciţiu de voinţă şi de credinţă, credinciosul încearcă să renunţe la tot ceea ce este prea plinul vieţii lui. Cu alte cuvinte, postul nu reprezintă doar un exerciţiu de abstinenţă, ci şi un exerciţiu de asumare a unei austerităţi materiale, în privinţa relaţiei omului cu lumea.
„E foarte importantă motivaţia care stă în spatele postului. Dacă motivaţia este proastă, tot postul e ratat. Dacă eu postesc ca să mă arăt oamenilor că am postit, Mântuitorul Iisus Hristos spune că am postit degeaba. Dacă eu postesc să-mi arăt mie că pot, iar este degeaba… Postul trebuie să fie o perioadă de exerciţiu, de luptă, de şlefuire a conştiinţei. Există o flacără a conştiinţei care seamănă cu… bujia. Dacă bujia aceea e defectă, atunci dă flacăra mai târziu sau niciodată. Această flacără a conştiinţei este conştiinţa morală care licăre în om atunci când este pus în faţa unei ispitiri”, a explicat preotul din platoul de televiziune.
Mâncare
Biserica rânduieşte posturile, nu le impune în sens legislativ, coercitiv, punitiv; nu există un mecanism care să pună în evidenţă zilele de post ale fiecărui credincios.
E foarte important să înţelegem că nu ceea ce mâncăm este esenţial în viaţa aceasta de austeritate. Mâncarea este doar cadrul, doar decorul întregii asumări. Nu este o chestiune de esenţă dacă, din greşeală, ai înfulecat un biscuit care este preparat cu unt, lapte sau cu zer…
„Sunt oameni care pun accentul pe ceea ce mănâncă şi sunt foarte scrupuloşi în această privinţă, în schimb ignoră latura cealaltă a relaţiei cu semenul. Adică nu sunt foarte loviţi în conştiinţă de gândul că au jignit sau că au vorbit de rău… În timpul postului, accentul ar fi bine să cadă pe viaţa morală şi spirituală, pe relaţia cu ceilalţi, pe iertare, pe îngăduinţă, pe facerea de bine… În perioada de post trebuie să fie mai puţină muzică, mai puţină veselie, mai puţină exuberanţă, să ne gândim la cele veşnice, la cele viitoare, să ne gândim la păcatele noastre”!, a punctat invitatul emisiunii.
Ofrandă
Postul de bucate şi postul de păcate trebuie îmbinate pentru ca lucrurile să meargă bine. Reţineţi şi că hrana de post trebuie să fie redusă la minimum! Ce e prea mult strică şi atunci când posteşti!
În post trebuie să reduci la minimum tot ceea ce îţi mânâncă timp, ceea ce îţi face plăcere, pentru a pune în lumină viaţa morală şi spirituală, pe Hristos în tine, pentru a dedica mai mult timp rugăciunii.
Creştinismul este asumarea în faţa Domnului şi Mântuitorului a propriei tale identităţi, să te recunoşti pe tine şi să spui: sunt un nemernic, sunt un păcătos….
Ioan Evanghelistul spune că dacă cineva crede despre el însuşi că n-a păcătuit sau că nu este un păcătos se înşelă amarnic…
Dacă postiţi ori vă asumaţi o zi de nemâncare de dragul lui Dumnezeu sau din compasiune pentru cei care – fiind în Africa, de pildă – mănâncă o dată la două zile, fiindcă sunt săraci lipiţi pământului – atunci faceţi acest lucru ca o jertfă, ca un prinos de mulţumire adus lui Dumnezeu. Şi postul, la urma-urmei, este o ofrandă, un semn de credinţă, un semn de recunoştinţă, este o jertfă de sine, o reabilitare, o restartare a întregului sistem.
Sfânt
În cadrul emisiunii au fost marcate şi două manifestări importante pentru judeţul Argeş: la Mănăstirea Robaia, duminica trecută a fost canonizat pictorul Pârvu Mutu Zugravu, la iniţiativa PS Calinic, iar la 15 august vom aniversa 500 de ani de la sfinţirea Catedralei de la Curtea de Argeş (Patriarhul României este aşteptat la acest eveniment).
„Picturile lui Pârvu Zugravu sunt cărţi deschise către împărăţia lui Dumnezeu şi chiar motive de a-i chema la credinţă pe cei care, intrând în biserici pictate de el, primesc slavă lui Dumnezeu în sufletul lor”, a spus preotul Lucian Grigore.