La 14 mai 1796, englezul Edward Jenner a administrat, în mod empiric, primul vaccin din lume, realizat din extract de pustule de la vacile bolnave de variolă. Observase că îngrijitorii vacilor nu se îmbolnăveau de variola care cuprinsese endemic populaţia. Gestul lui tămăduitor/protector nu avea nicio dovadă ştiinţifică la acea vreme.
Prima administrare ştiinţifică a unui vaccin a fost realizată de Pasteur în 1880, prin inoculare de mici cantităţi de germeni evidenţiaţi microscopic. Lupta împotriva variolei, holerei, rabiei (turbarea), difteriei, poliomielitei şi tuberculozei s-a dus prin vaccinarea în masă a populaţiei, cu salvarea a milioane de vieţi omeneşti. Românii I. Cantacuzino şi Victor Babeş au fost în avangarda europeană pe frontul împotriva duşmanilor vizibili doar la microscop.
Vaccinurile sunt suspensii de bacterii sau virusuri, întregi (vii sau inactivaţi) sau fracţionate, cu patogenitate (pericol de a induce boala) înlăturată, administrate pentru a induce un răspuns imun (de apărare) şi pentru a preveni bolile. Utilizarea lor a fost şi este solid fundamentată de raportul risc/beneficiu.
În principiu, înainte de administrarea vaccinului, trebuie dovedit bagajul imun al persoanei (sugar, copil mic sau adult). Acţiunea este practic imposibilă, raportată la imensul număr de receptori (vaccinaţi). Răspunsul imun, exprimat prin creşterea anticorpilor specifici, care dau lupta cu agentul pătruns în corp (bacterie sau virus), prevenind astfel instalarea bolii, este în funcţie de statusul imun al vaccinatului. Lipsa reacţiei de apărare la unele persoane vaccinate, fără imunitate (congenitală sau dobândită), explică ineficienţa vaccinului la acestea. După infectarea cu germenii contra cărora s-a aplicat vaccinarea, aceste persoane vor face boala. Reacţiile secundare semnalate sunt rare, lipsite de gravitate ameninţătoare pentru viaţă şi ţin şi ele de bagajul eutopic (normal reactiv) al persoanei vaccinate.
Este dovedit ştiinţific că sugarul are o mare capacitate de a reacţiona favorabil prin creşterea imunităţii după vaccinare, inclusiv după administrarea a două-trei vaccinuri concomitent. Suprasolicitarea răspunsului imun al sugarului şi copilului mic după vaccinare (unică sau multiplă), în sensul slăbirii răspunsului imun (suprasolicitat, copleşit), nu a fost demonstrată de studii.
Riscul de infecţie severă este mai mare după infecţia naturală cu virusuri sălbatice, decât după vaccinare (imunizare) cu vaccinuri puternic şi sigur atenuate. Impasul actual în care se află vaccinarea nu s-a produs prin demonstrarea pe cazuri bine documentate a ineficacităţii vaccinurilor şi/sau a reacţiilor adverse severe ale lor. Dezvoltarea practicilor paramedicale adversare „cu muşchii în creştere” ai medicinei alopate, cea adevărată, bazată pe studii ştiinţifice bine documentate, a iniţiat „insurecţia” antivaccinare. Apar zilnic pe piaţă, ieşind din spaţiul farmaciilor „naturiste” ocupând rafturi întregi ale farmaciilor mari alopate, diverse preparate contrafăcute, puternic susţinute de reclame multicolore ale majorităţii canalelor TV. Ele „vindecă” hepatita C şi cancerele cu diverse localizări. Recent, un ilustru profesor, coleg de liceu, lăsându-se ademenit de terapia naturistă, a căzut victima unui cancer de colon, relativ precoce descoperit, cu verdictul de terapie chirurgicală amânat.
În mod cu totul penibil, în scandalul bebeluşilor decedaţi prin sindrom hemolitic uremic după infecţii cu o tulpină cu virulenţă crescută de Esch-colli, a fost incriminat vaccinul anti virus hepatitic B, administrat după protocol tuturor nou-născuţilor.
Atenţie, părinţi, dreptul la viaţă al copiilor voştri este mai important decât nevaccinarea lor din motive ireale şi păguboase! Obligativitatea vaccinării practicate în majoritatea ţărilor europene dovedeşte că asigurarea sănătăţii întregii populaţii este mai importantă decât dreptul unor părinţi de a refuza vaccinarea copiilor lor.
Dr. Tiberiu STĂNESCU
P.S. Vaccinul contra furtului este în curs de preparare în laboratoarele DNA. Împotriva prostiei, imposturii şi virusului C, deocamdată, nu se pot realiza vaccinuri.