Nu e uşor să ocupi un loc la catedră, mai ales pe o perioadă nedeterminată. E o adevărată luptă pentru supravieţuire. După examenul de titularizare, acum sunt în plină desfăşurare şedinţele publice unde, în ordinea descrescătoare a mediilor, candidaţii pot opta pentru un post de suplinire.
Vinerea trecută au avut prioritate cei cu note peste şapte, iar azi, la Liceul Tehnologic „Astra”, a venit rândul celor cu note peste cinci la examenul respectiv. Candidaţi sunt foarte mulţi, iar posturile scoase la concurs – puţine. Chiar dacă inspectoratul afişează pe internet, cu o zi înainte, lista cu locurile de muncă vacante, mulţi dintre candidaţi nu le consultă şi astfel întâlnirile publice se întind ore bune.
De reţinut că la şedinţa de azi vor avea dreptul să participe şi cei care au refuzat posturile din şedinţa anterioară. Dacă doi candidaţi au aceeaşi medie şi ambii optează pentru acelaşi post, întâietate va avea domiciliul, apoi cadrele didactice şi în fine media de repartizare.
Cel mai dificil de „prins” este catedra de limba şi literatura română. Dacă la celelalte discipline profesorii suplinitori îşi pot găsi o normă întreagă de 18 ore, pentru limba şi literatura română şcolile scot ore insuficiente la concurs, iar ca să aibă parte de o catedră întreagă, un profesor trebuie să predea la minimum două instituţii de învăţământ. Nici la limbile străine sau la religie situaţia nu este mai roz. De aceea mulţi absolvenţi preferă să plece în alte judeţe unde şansele sunt mai mari, capitala fiind cea mai vânată. Unii debutanţi aleg să se reprofileze, să-şi caute o breaslă mai bine plătită şi astfel în faţa elevilor vor sta tot cadre didactice „veterane”.
Ioana RADU