* Dintre toţi membrii autorităţilor locale, nimeni n-a fost demis şi nimeni n-a făcut niciun pas în spate. Toţi au preferat fuga de responsabilitate
Berevoeşti, judeţul Argeş, 13 iulie 2016. Efective de poliţişti, jandarmi şi forţe de ordine de toate felurile par să ia cu asalt cătunul Gămăceşti, locuit majoritar de romi. La apariţia oamenilor legii, romii au sărit asupra lor cu pari, furci şi topoare, fiind nevoie de intervenţia în forţă a mascaţilor poliţiei şi jandarmeriei. O grupare de aproape 100 de romi de acolo răpea oameni, pe care ulterior îi supunea la tratamente inumane, transformându-i în sclavi. Femei, copii şi persoane cu handicap erau sechestraţi, legaţi cu lanţuri, biciuiţi şi obligaţi să muncească. În total, oamenii legii au luat pe sus vreo 60-70 de romi, acuzaţi de grozăviile descrise. Pe scurt, aceasta este povestea incredibilă a unui caz fără precedent în ţară prin amploarea lui, care a mai făcut o dată judeţul Argeş de râs, la puţină vreme după ce abia se stinseseră ecourile scandalului permiselor de conducere auto măsluite.
Răpiri ca-n Bronx
În unele cazuri, susţin procurorii DIICOT, victimele erau răpite din locuri publice, mai exact de lângă biserici, gări şi autogări, sau chiar din propriile locuinţe. Membrii grupurilor le duceau la domiciliile lor din Gămăceşti. Aici, prin constrângere, sub ameninţarea biciului, forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci atât în gospodăriile împricinaţilor, cât şi în apropierea cătunului, cum ar fi să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale, să taie ilegal copaci din pădurile de la marginea localităţii şi să transporte lemnele cu caii înapoi în cătun. Aici erau încărcate în autoutilitarele rudarilor care plecau să le vândă în special în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj.
Muncă la vila primarului
Unii dintre romii cu sclavi personali de la Berevoeşti au mărturisit, la anchetă, că au muncit inclusiv la vila primarului comunei, Bogdan Proca. „Ciprian Onică, unul dintre cei care au exploatat oameni cu cruzime la Berevoeşti, a spus sub jurământ în faţa procurorilor DIICOT că, în schimbul ajutorului social primit de la primăria locală, a făcut muncă în folosul comunităţii la vila primarului Bogdan Proca. Tot Ciprian Onică a declarat că la vila primarului a muncit şi Silvia Grancea, şi ea stăpână de sclavi”, precizează colegul Denis Grigorescu, în ziarul „Adevărul” din data de 5 iulie 2017.
Primarul, tot primar
Spre cinstea ei, Justiţia s-a mişcat destul de repede în acest caz. Sentinţele au fost pe măsura grozăviilor comise de romii respectivi: între trei ani şi ceva şi 13 ani de temniţă. Sentinţele pronunţate de judecători încă nu sunt definitive, dar procesul e pe final şi, în scurt timp, cei vinovaţi de a-şi fi transformat semeni în animale de povară vor înfunda puşcăriile. Rămâne, însă, o mare întrebare: cum a fost posibil ca toate aceste grozăvii să se petreacă, totuşi, nu în mijlocul vreunei păduri, ci într-o comunitate, iar niciunul din cei ce o compun şi conduc să nu fi ştiut nimic? E aproape clar că primarul comunei, Bogdan Proca, ştia exact ce fac romii din Gămăceşti care-i roboteau la vila personală. Partidul său, PSD, nu l-a sancţionat în niciun fel. E drept, dl Proca cică s-a „autosuspendat” din partid. Nu s-a autosuspendat, însă, şi de la Primărie. Pe scurt, Proca e şi azi negustor cinstit.
Poliţia, oarbă şi surdă
Era de aşteptat ca şi poliţiştii din comună să cunoască în detaliu situaţia. Ar fi fost obligaţia lor de serviciu. Pe care, se pare, nu şi-au îndeplinit-o. „Poliţistul Manolescu mi-a zis că nu îşi poate băga pielea în saramură”, a declarat, în faţa instanţei, Ştefania Erica Popescu, sora unuia dintre sclavii de la Berevoeşti. Sclavi şi rude ale sclavilor… confirmă că poliţia ştia şi tolera ce se întâmpla în satul groazei”, titrau colegii de la „Jurnalul de Argeş”. Deci, complicitate. Însă niciun poliţist de la Berevoeşti n-a fost pedepsit pentru cele întâmplate. Toţi sunt, bine mersi, la locurile lor.
Niciunul dintre consilierii locali din Berevoeşti n-a demisionat în urma scandalului. Mai mult, niciunul n-a avut o luare de poziţie publică, în care să-şi asume vreo parte de vină. Toată lumea tace cu bărbăţie, vorba regretatului Adrian Păunescu. La Berevoeşti (dar nu numai), fuga de responsabilitate a devenit sport comunal.
Un Comentariu
Ioan
Instituțiile statului și partidele politice….organizații de protectie a infractorilor….tovarășul Valeca….tovarășul sef ipj arges….se fac ca nu văd….nu aud….sa va fie rușine….degeaba va lăudați cu….știință….dacă nu aplicați legea….vai de România….ajunsa pe mana infractorilor și a complicilor din instituțiile statului roman….și a partidelor politice.